UPDATE, ORA 12.05
Reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române au anunţat cantităţi record de precipitaţii pe litoral în ultimele 24 de ore. La Mangalia s-au înregistrat 225,9 l/mp, la 23 August – 145 l/mp, la Tuzla – 118 l/mp.
”Noi cantităţi de precipitaţii s-au înregistrat pe litoral în ultimele 24 de ore: Mangalia- 225,9 l/mp, Cerchezu – 83 l/mp, Tuzla – 118 l/mp, 23 August – 145 l/mp, Constanţa- 53,3 l/mp, Ciocârlia- 40 l/mp
Precipitaţiile sunt comparabile cu evenimentele din 2005. Sunt afectate de inundaţii pluviale localităţile: Mangalia, 2 Mai, Venus, Jupiter, Saturn. La Tuzla s-a pornit staţia de pompare preventiv. Este posibil ca în cursul zilei să fie înregistrate noi pagube în zona Eforie, Constanţa, Corbu”, au precizat reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române.
Citeste mai mult AICI
UPDATE, ORA 11.43
E dezastru pe litoralul românesc după ce a fost emis cod roșu de ploi torențiale. Meteorologii spun că a fost cea mai puternică furtună din ultimii ani, au căzut peste 150 l/mp.
A plouat în 48 de ore cât pentru patru luni. În Vama Veche, maşinile au fost luate de apă, umbrelele, sezlongurile şi inclusiv micile terase au fost făcute una cu pământul. În celelalte staţiuni străzile au fost inundate şi au devenit impracticabile. Mai multe mesaje Ro-Alert au fost emise în judeţul Constanţa prin care populația a fost sfătuită să se adăpostească. Au fost peste 700 de apeluri la 112, iar peste 300 de pompieri intervin în acest moment pentru a îndepărta pagubele furtunii de cod roșu. Curentul a căzut și el în multe dintre stațiuni, astfel că turiștii cazați la hoteluri au fost nevoiți să stea pe întuneric având în vedere vremea rea.
Pompierii au intervenit de urgență
Au avut loc și alte tragedii. Pompierii au reușit să salveze o bătrână și doi copii cu barca pneumatică, fiind singura cale de acces din cauza apei. Intervenția a avut loc în Amzacea, o localitate în sudul judeului Constanța. De cealaltă parte, în staţiunea Jupiter, ploaia torenţială a inundat casele mai multor localnici. În Constanţa, străzile din oraş au fost inundate. Turiştii nu au putut ajunge la cazări, iar hotelurile au fost şi ele la un pas să se inunde. Întreaga noapte au fost emise mesaje de avertizare RO-ALERT pentru vreme extremă. Aceeaşi situaţie a fost şi la Tuzla, mai multe maşini au fost aproape de a fi luate de viitură. În Agigea, pare că Marea Neagră s-a mutat pe stradă. A fost imposibil de circulat. Plaja din Vama Veche a fost inundată, iar furtuna a spulberat terase și șezlonguri. O autorulotă aproape a fost înghițită de ape pe plajă, iar persoana care dormea în ea abia a putut fi salvată. Imagini dezolante vin şi de la Mangalia, unde mai multe maşini dintr-o parcare au fost măturate de puhoi.
Citeste mai mult AICI
ŞTIREA INIŢIALĂ
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis noi avertizări cod galben de instabilitate atmosferică și averse cu cantități însemnate de apă valabil de sâmbătă până duminică dimineața. Meteorologii au emis și un cod portocaliu de averse torențiale pentru zona litorală a județului Constanța. Canicula va afecta nouă județe din vestul țării.
Potrivit meteorologilor, de sâmbătă dimineața și până duminică la ora 10 este în vigoare un cod galben care vizează local județul Constanța și zona litorală a județului Tulcea, unde vor fi „averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului cu viteze în general de 50-55 km/h. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15-25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp”. Este în vigoare, în același interval menționat, și un cod portocaliu de averse torențiale importante cantitativ în zona litorală a județului Constanța. Astfel, „vor fi averse torențiale și descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25-30 l/mp și izolat de peste 40-50 l/mp”, potrivit ANM.
Cod galben de caniculă
În zonele Banat, Crișana, Maramureș, vestul Olteniei și nord-vestul Transilvaniei este în vigoare sâmbătă și duminică până dimineață un cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat. În aceste zone se vor înregistra „temperaturi deosebit de ridicate pentru finalul lunii august și începutul lunii septembrie (7-10 grade peste mediile multianuale). Va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 34-36 de grade, iar pe arii restrânse nopțile vor fi tropicale, cu minime de 17-22 de grade”, a mai transmis ANM.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News