Skip to content
Politică

Noi clarificări de la vârful PNL în disputa cu UDMR de la Satu Mare. Liberalul Adrian Cozma anunțase ruperea coaliției pe plan local

romaniatv.net

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, vine cu noi clarificări cu privire la poziţia conducerii centrale a PNL referitoare la disputa PNL-UDMR de la Satu Mare.

„Noi de la centru nu impunem niciun fel de majorităţi, politica de alianţe şi-o face fiecare organzaţie pe plan local. Atâta timp cât nu impunem nu putem trage la răspundere organizaţia. Avem înţelegeri cu mai multe partide în funcţie de interesele locale, nu le impunem cum să facă coaliţie. Nu tragem pe nimeni la răspundere. Nouă nu ni s-a cerut acordul, dar nici nu ar fi fost obligatoriu. Aceasta este decizia pe plan local. Dl. Cozma poate explica mai în detaliu de ce au luat această decizie”, a spus Ionuţ Stroe pentru portalsm.ro

Conducerea PNL Satu Mare a decis ruperea alianței de guvernare locală, marți, într-o ședință a Biroului Politic Județean. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă de președintele filialei, Adrian Cozma.

„PNL Satu Mare nu poate gira derapajele administrației totalitare UDMR.(…) Cunoașterea limbii maghiare, condiție la angajarea în Primăria Satu Mare. Nu ar fi fost asta neapărat o problemă, să cunoască și cinci limbi, însă nu poți să stabilești un astfel de criteriu. Încălcarea repetată a accesului la informații publice. (…) Mai mult, vorbim de întârzierea punerii în execuție a unor lucrări din fonduri europene, cum ar fi amenajarea malurilor Someșului. (…) Nici la județ lucrurile nu merg bine. E de ajuns să ne uităm la situația de la bibliotecă, să vedem starea drumurilor din județ, să vedem modul în care sunt administrați banii și cum totul se îndreaptă spre o anumită culoare, spre UDMR. Noi nu putem fi elemente de decor în administrația locală”, a declarat Adrian Cozma.

„Acțiunea noastră nu este îndreptată împotriva cuiva. Noi dacă avem o dispută cu UDMR, nu avem o problemă cu etnicii maghiari. Noi avem o dezbatere, o competiție de idei și de proiecte cu un partid numit UDMR, care s-a dovedit că are dublă comandă. Este și în majoritatea din guvernul României, dar face parte și din guvernul de la Budapesta’’, a mai spus președintele PNL Satu Mare.

Adrian Cozma a cerut ieșirea UDMR de la guvernare

Amintim că, în urmă cu câteva săptămâni, deputatul Adrian Cozma, președintele PNL Satu Mare, a cerut ca UDMR să iasă de la guvernare, spunând că vicepremierul Kelemen Hunor, liderul UDMR, și ministrul mediului Tanczos Barna (UDMR) „au aplaudat și susținut politica lui (Viktor – n.red.) Orban” în cadrul vizitei premierului Ungariei la Băile Tușnad, unde a ținut un discurs împotriva „amestecării” rasiale dintre europeni și non-europeni.

„Lucrurile sunt foarte simple. Din punctul meu de vedere, Viktor Orban nu are ce căuta în România în afara vizitelor oficiale, atunci când e invitat de premier, Președinte sau Parlament. Până la urmă nici asta nu este marea problemă. Problema e la noi. Trebuie să recunoaștem acest lucru. Faptul că miniștrii ai Guvernului României au aplaudat și susținut politica lui Orban, asta de-abia este o mare problemă pentru noi, pentru România. E clar că e obligatorie o evaluare din punctul ăsta de vedere. Cred că soluția în momentul de față este ieșirea UDMR de la guvernare. Nu poți să fii vicepremierul României, să fii ministru în Guvernul României, să cânți imnul altui stat, care evident că vizita lui Orban a avut țelul separatist și de altă natură de a promova gândurile și acțiunile Rusiei.

Trebuie să ne înțelegem, nu l-am avut de fapt doar pe Viktor Orban în România, l-am avut pe Putin, o portavoce a lui Vladimir Putin pe care l-am avut în Transilvania. Acesta a transmis ceea ce transmite Rusia de câteva luni încoace sau de câțiva ani încoace. Vicepremierul României nu mai poate să prezinte credibilitate. Este o părere personală ca parlamentar, ca președinte al PNL Satu Mare. Poate greșim noi, reprezentanții celorlalte partide. Dar să nu uităm că domnul Eckstein-Kovács, care nu demult a fost membru marcant al UDMR a condamnat această acțiune. Domnul Tanczos Barna și domnul Kelemen au arătat clar că susțin ceea ce domnul Orban a declarat.

Adică noi astăzi și majoritatea românilor este oripilată de ce a putut să spună acolo premierul Ungariei și domnul Barna Tanczos împreună cu domnul Kelemen aplaudau. Adică vicepremierul și un ministru aplaudau toate acele lucruri care s-au spus acolo. A mai fost un lucru foarte grav, adică un premier al unui alt stat care se află într-o vizită în România să numească «drogați» câteva persoane care cu bun simț au mers și au arătat un banner pe care scria foarte elegant, nu era nimic imoral, nu era nimic ilicit, că «Transilvania este pământ românesc», așa cum și este. Acest lucru nu poate fi trecut cu vederea. În mod clar UDMR și-a arătat din nou fața. Aici va trebui în mod clar această situație gândită la rece. Foarte mulți am fost nemulțumiți de ceea ce s-a spus acolo. Nu putem accepta în continuare această politică separatistă pe care o duce UDMR. UDMR trebuie să se hotărască. Este la guvernare în România sau este la guvernare la Budapesta?”, a declarat Adrian Cozma, deputat PNL de Satu Mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *