Secretariatul General al Guvernului a pus, vineri, în dezbatere publică, un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea legislației privind guvernanța corporativă, adică cea referitoare la numirea șefilor la companiile de stat. Aceste modificări sunt făcute în contextul în care România riscă să piardă sute de milioane de euro din PNRR deoarece nu a îndeplinit jaloane legate de numirile în companiile de stat.
Comisia Europeană a decis, la mijlocul lunii octombrie a anului trecut, suspendarea parțială a plăților din PNRR, pe cererea de plată nr. 3, printre motive fiind modul netransparent și nebazat pe competență în care se fac numirile la șefia companiilor energetice de stat și la Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), super-agenția companiilor de stat. Numirile lipsite de transparență și de criterii profesionale, uneori realizate în conflict de interese, au fost motive pentru blocarea banilor din PNRR.
- Jalonul legat de numirile la companiile energetice valorează aproape 300 milioane de euro, iar cel legat de AMEPIP aproape 400 milioane de euro.
Din octombrie și până acum, Guvernul nu a reușit să facă acele numiri transparente pentru a debloca aceste sume. - La AMEPIP, s-a desfășurat, recent, o procedură care nu a îndeplinit criteriile cerute de Comisia Europeană. Aceasta, în condițiile în care niciunul dintre candidații ajunși pe lista scurtă nu era potrivit pentru cele trei funcții de conducere, după cum a arătat HotNews printr-o serie de articole în exclusivitate.
- În cazul companiilor energetice, Comisia Europeană a constatat că la opt societăți nu au fost făcute numiri corecte în consiliile de administrație sau de supraveghere. Această situație a fost constatată în cazul a 43 de membri din Consiliile de Administrație sau Supraveghere, fiind necesară revocarea acestora și derularea unor proceduri noi de selecție.
- La sfârșitul lunii martie, Comisia Europeană a acordat un termen șase luni pentru îndeplinirea celor două jaloane. Acestea vor fi considerate îndeplinite abia după numirea unor noi șefi pe criterii care respectă principiile transparenței, imparțialității și meritocrației.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News