Skip to content
Societate

Noi detalii controversate ies la iveală în scandalul corvetelor: asocierea Naval Group-Santier Naval Constanța NU putea participa la licitație. Acuzatii grave în interiorul MApN!

Naval Group

Noi detalii controversate ies la iveală în scandalul corvetelor, una dintre cele mai controversate licitații. Amintim că procedura privind achiziționarea de corvete a fost începută în guvernul condus de Dacian Cioloș durează de mai bine de doi ani.

PSnews.ro a prezentat într-un articol anterior (care poate fi citit AICI), cum la 22 februarie 2018, decizia privind componența comisiei de licitație a fost semnată de către locțiitor, generalul Ionel Loțan, și nu de către secretarul de stat, la acea vreme locul fiind neocupat, secretarul de stat Florin Vlădică fiind demis in ianuarie 2018, si Andrei Ignat fiind numit in mai 2018 așa cum era stipulat în Hotărârea nr. 48/2018 privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”, din data de 16 februarie 2018. Un fapt extrem de grav care pune sub semnul întrebării întreaga procedură.

Însă, se pare că situația este chiar mult mai gravă

Șantierul Naval Constanța este deținut, potrivit informațiilor, în proporție de 95% de o companie cu sediul în Insulele Marshall. IMPORTANT de precizat, însă, este că din martie 2019, Insulele Marshall au fost reintroduse în lista neagră a Uniunii Europene pentru că nu și-au îndeplinit obligațiile pentru schimb de informații.

Acest fapt a fost sesizat de Ministerul Afacerilor Externe către MAPN, iar în document se specifică faptul că ar fi imposibil de obținut avizele de securitate întrucât ar fi imposibil de obținut informații despre comapania care deține Șantierul Naval Constanța.

Totodată, asta ar duce chiar la imposibilitatea ca Santierul Naval Constanta (SNC) să producă corvetele, asocierea Naval Group-SNC fiind astfel descalificată.

Potrivit unor dezvăluiri, înalți demnitari ai sistemului de siguranță națională, de la secretari de stat și generali comandanti de structuri vitale ale Armatei  ar fi ajuns să fie amenintati pe fata, in stil mafiot, inclusiv de ofiteri de informatii a caror misiune era tocmai sa-I protejeze de astfel de presiuni!

De precizat că în data de 11.01.2019, Departamentul pentru Armamente din cadrul MApN depunea la Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel plangerea bazata pe raportul de audit prin care fuseseră identificate ”mai multe vicii de procedură, care pot conduce la vulnerabilizarea actului decizional: au fost impuse restricții tehnice prin documentația descriptiva; modul in care s-au formulat anumite solicitari de clarificari si raspunsurile primite de la ofertanti; limitarea accesului la procedura prin impunerea de cerinte privind asocierea ofertantilor cu santiere navale din Romania, corelat cu natura capitalului acestora; diseminarea in mass- media a unor date si informatii clasificate secret de serviciu referitoare la caracteristici tehnice  si performante ale navei, sistemului de lupta, precum si ofertele confidentiale in publicatiile (…); modul de stabilire a valorii estimate a corvetelor la data initierii procedurilor, in conditiile in care solutia tehnica optima a fost identificata la finalul etapei de dialog”.

Se pare că, potrivit inormațiilor, atât Mihai Fifor, cât și Gabriel Leș au fost informati legal cu privire la ”vicierea procedurii de convocare a CODA, CSC si de luare a unei decizii cu impact major in vederea ocrotirii interesului public in aceasta situatie cu reale riscuri la adresa asigurarii capacitatii de aparare, cu potential de prejudiciere a bugetului MApN”. Însă, în loc de informarea obligatorie a CSAT-ului s-a trecut la presiuni uriașe: ” in mod repetat s-a incercat constrangerea mea de catre conducerea ministerului care mi-a cerut sa fac abstractie despre aceste aspecte si in calitatea pe care o am sa procedez la atribuirea acordului cadru destinat achizitei celor patru corvete catre un anume candidat. In vederea realizarii scopului mentionat, mai intai a fost evocata posibilitatea de a fi eliberat din functie, iar apoi mi s-a comunicat in mod direct ca se va cere eliberarea mea din functie daca nu dau curs solicitarii de a face abstractie de aspectele negative constatate si nu procedez la atribuirea acordului cadru destinat achizitiei celor patru corvete multifunctioanle catre un anumit candidat”

 

Background

În 2016, în timpul Guvernului Cioloș – când actualul ministru al Apărării, Gabriel Leș, era chiar secretarul de stat ce se ocupa de armamente – Armata acorda direct, prin Hotărâre de Guvern, contractul de 1,6 miliarde de euro cu TVA către Damen pentru realizarea celor patru corvete multifuncționale în România, la pachet cu modernizarea celor două fregate Type 22.

MApN argumenta că a realizat un studiu de fundamentare și singura navă care satisfăcea pe deplin nevoile tehnice ale Forțelor Navale, dar și cele logistice pentru construirea în țară, era corveta Sigma 10514 a celor de la Damen.

Ulterior, după alegerile parlamentare, PSD a venit la putere și după primele trei luni a anulat HG-ul și acordarea contractului către Damen.

Tot atunci, MApN condus tot de Gabriel Leș la acea vreme, lansa planul de a contracta realizarea celor patru corvete printr-o procedura de achiziție competitivă, similară cu o licitație.

CITIȚI ȘI: Dancilă pune presiune pe Leș în “scandalul corvetelor”: ce decizie îl forțează să ia

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *