Skip to content
Politică

Noi detalii de culise din negocierile pentru formarea guvernului. Ce premier ar vrea Florin Cîțu, în locul lui Nicolae Ciucă

Inquam Photos / Octav Ganea

Apar noi detalii de culise din negocierile privind formarea unui nou Guvern. Surse liberale au precizat pentru PS News că președintele PNL, Florin Cîțu, nu l-ar dori pe Nicole Ciucă premier într-un Executiv PNL-PSD UDMR. Șeful liberalilor și-ar dori să revină în fruntea Guvernului, iar „în cel mai rău caz” să fie propus un tehnocrat, au explicat sursele citate. „Relația dintre Klaus Iohannis și Cîțu s-a răcit foarte mult, iar Cîțu știe că fără funcția de premier va ajunge în situația în care a fost Ludovic Orban”, au precizat surse politice.

Și Alina Gorghiu își dorește „neapărat” Ministerul Justiției, iar Ministerul de Finanțe să revină PSD.

Amintim că PS News a scris luni despre faptul că președintele Klaus Iohannis l-a anunțat pe președintele PNL, Florin Cîțu, că nu mai poate fi propus premier. Totodată, șeful statului a condiționat orice negociere politică de păstrarea de către liberali a Ministerului Justiției. „Practic, de aici au început discuțiile din PNL”, spun sursele citate.

Mai exact, Klaus Iohannis și liderii liberali care îl susțin necondiționat vor ca Ministerul Justiției să revină PNL, la negocierile cu PSD, în vreme ce social-democrații ar fi mai degrabă tentați să refuze portofoliul pentru că nu-și mai doresc să se asocieze cu războiul pe legile justiției.

De cealaltă parte, Florin Cîțu își dorește Ministerul Finanțelor știind că, în acest fel, celălalt minister avizator, cel al Justiției, ar urma să ajungă automat la PSD. „Sunt două ministere avizatoare (n.r – Justiție și Finanțe) și fiecare partid mare din coaliție vor să aibă câte unul”, au precizat sursele PS News. Șeful PNL este însă conștient de faptul că dacă va pierde această dispută cu Klaus Iohannis, iar Justiția va ajunge la PNL și Finanțele la PSD, el își va pierde orice relevanță în partid.

DETALII AICI: Iohannis l-a anunțat pe Florin Cîțu că nu mai poate fi premier. Dispută între președintele PNL și șeful statului pe două ministere-cheie

Întâlnire decisivă la Vila Lac între PNL, PSD şi UDMR

Negocierile dintre PNL, PSD şi UDMR pe programul de guvernare încep, miercuri, cu partea economică şi socială.

De la ora 10,00, ar urma să aibă loc negocierile pe capitolul Economie-finanţe, de la ora 12,00 – pe Justiţie, de la ora 14,00 – pe Apărare, Externe şi Interne, de la ora 15,00 – pe Dezvoltare, Fonduri europene şi Transporturi, de la ora 16,00 – pe Agricultură şi Mediu, iar de la ora 17,00 pe Energie.

Joi, discuţiile vor continua cu celelalte domenii, între care Muncă, Sănătate şi Educaţie.

Reprezentanţii PNL, PSD, UDMR şi ai minorităţilor naţionale au avut, marţi, la Parlament, primele consultări oficiale pentru formarea unui nou Guvern.

„A fost o primă discuţie în format alături de PSD, UDMR şi minorităţi şi am discutat despre un calendar în care vom discuta despre programul de guvernare. Mâine vom începe cu punctele importante pe partea economică şi socială şi, după aceea, mergem mai departe”, a afirmat preşedintele PNL, premierul interimar Florin Cîţu, la finalul întâlnirii.

DETALII AICI: Întâlnire decisivă la Vila Lac între PNL, PSD şi UDMR pentru negocierile pe programul de guvernare

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *