Skip to content
Politică

Noi detalii despre Avocatul Poporului propus de UDMR. Unde a avut o prezentare despre autonomia teritorială

B1 TV

Apar detalii surprinzătoare despre fostul procuror clujean Fabian Gyula, propunerea UDMR pentru funcţia de Avocat al Poporului. Gyula a fost cercetat, în 2007, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). El a avut o prezentare despre autonomia teritorială la o conferinţă pregătită de o organizaţie controversată – „Tinerii Maghiari din Ardeal“ (EMI).

Propunerea UDMR pentru funcţia de Avocat al Poporului, Fabian Gyula (50 de ani) este de mai bine de 20 de ani procuror şi cadru didactic la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Este conferenţiar în cadrul Facultăţii de Drept şi predă, în principal, „Drept comunitar instituţional“ şi „Drept Internaţional public“. Şi-a început cariera de procuror în 1995, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Secuiesc, iar în ultimii ani de activitate a lucrat în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj. În 2020, a fost numit procuror general adjunct al instituţiei, însă în decembrie s-a pensionat.

De numele lui Fabian Gyula nu au fost legate mari dosare, dar nici mari scandaluri, cu o singură excepţie: în mai 2007, a participat la conferinţa „Ungaria şi Ardealul: două ţări – o singura naţiune în Uniunea Europeană“, pregătită de organizaţia controversată „Tinerii Maghiari din Ardeal“ (EMI).

EMI a organizat, în 2003, maratonul literar cu operele grofului transilvănean Wass Albert, declarat criminal de război de autorităţile româneşti, iar din 2006, organizează în fiecare vară, în judeţul Harghita tabăra „EMI Tabor”, în cadrul căreia sunt promovate idei iredentiste şi revizioniste. Unul dintre invitaţii speciali ai taberei a fost Vona Gabor, lider al partidului de extremă dreapta din Ungaria, Jobikk, care a primit din 2014 interdicţie de a intra în ţară din cauză comportamentului extremist demonstrat împotriva României.

 Candidatul UDMR: „Procedura CSM a fost clasată“

În 2007, o echipă de inspectori a CSM i-a făcut verificări. „Conform articolului 30 din Legea 317/2004 a Consiliului Superior al Magistraturii, o echipă de inspectori a făcut verificări în legatură cu respectarea de către procurorul Fabian Gyula a normelor deontologice specifice profesiei de magistrat“, a declarat atunci pentru Făclia purtătorul de cuvânt al CSM, magistratul Cecilia Morariu.

Fabian Gyula a explicat pentru „Adevărul” că a fost audiat de CSM în legătură cu participarea la eveniment, dar nu s-a mai întâmplat nimic după aceea. „Procedura a fost clasată”, spune el.

Fostul procuror a susţinut că a ţinut, atunci, un discurs despre autonomia teritorială.

„În România era la data respectivă o temă tabu. Am fost atunci avertizat de anumiţi ziarişti că voi fi monitorizat de serviciile secrete, de presă, dar eu am participat la eveniment în calitatea mea de cadru didactic la Universitatea Babeş-Bolyai. A fost o conferinţă organizată în centrul Clujului, într-un sediu al UBB, unde avea acces oricine dorea, pentru că Facultatea de Teologie Reformată face parte din UBB. Nu am fost într-o tabără în creierii munţilor să propovăduiesc lucruri extremiste”, a precizat Gyula.

În plus, el arată că şi-a luat concediu pentru a participa la eveniment.

„Nu am avut un discurs politic sau de mobilizare, pur si simplu am reflectat asupra cadrului legislativ ce împiedică sau permite astfel de proiect de autonomie, atât la nivel naţional cât şi internaţional. În România exista discursul că niciunde în lume nu există autonomie teritorială. Trebuie doar să treci Prutul şi să vezi cum e în Găgăuzia sau să mergi 800 de kilometri în cealaltă parte, în Tirolul de Sud”, a mai spus acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *