Skip to content
Politică

Noi detalii despre bugetul pe 2016. Suplimentări generoase de fonduri pentru Cotroceni

Discuțiile asupra bugetului tarii pentru 2016 continuă și vineri seară în forță pentru a-i da o formă cât mai apropiată de cea finală. De asemenea, vineri seară, cel târziu sâmbătă dimineață, noul proiect de buget va intra în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanțelor,  urmând să fie adoptat de Parlament până pe 17 decembrie.

Astfel, Ministerul Finanțelor a luat decizii importante legate de noul proiect de buget pe anul viitor. Este vorba de trei mari noutati pregatite de guvernul Dacian Ciolos. Astfel, salariul minim pe economie ramane pe 1 ianuarie 2016,  la 1050 lei, in condițiile in care guvernul a decis sa fac un studiu de impact. Așadar, proiectul bugetului pe anul 2016 nu prevede majorarea salariului minim pe economie. În acest sens, Ministrul Finanţelor a anunţat că vrea să facă o analiză complexă în prima parte a anului pentru a vedea dacă varianta creşterii salariului minim este viabilă.

Programul „Prima Casa” va continua in 2016, s-a suplimentat bugetul pentru acest an cu 200 milioane de lei, iar anul viitor acet program va continua. Dobanda maximă scade pana la ROBOR +2%. Guvernul a redus plafonul garantiilor. Referitor la sistemul de pensii, contributiile pilonul 2 de pensii private cresc la 5,1% anul viitor. Deficitul bugetar ramane la 3%.

Printre cele mai mari cresteri bugetare sunt alocate la Administrația Prezidențială. Este vorba de 56 milioane de lei comparativ cu 40 milioane lei. Cea mai mare parte a banilor alocati merg catre consolidarea Palatului Cotroceni.

Vor primi mai mulţi bani Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Culturii, Ministerul Agriculturii şi Ministerul Finanţelor.

În schimb, Ministerul Justiţiei, Ministerul Muncii, Ministerul Tineretului, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor, Ministerul Fondurilor Europene şi cel al Energiei vor primi bani mai puţini.

În ceea ce priveşte Produsul Intern Brut (PIB), valoarea acestuia este estimată la 746 de miliarde de lei, în vreme ce deficitul a fost estimat la 2,95% din PIB. Pentru anul viitor, se aşteaptă o creştere economică de 4,1%, potrivit realitatea.net.

Noul proiect pe buget pentru anul 2016 va fi transmis Parlamentului în jurul datei de 10 decembrie, a declarat joi ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *