Noi detalii în cazul Navalnîi: spionii lui Putin au vizitat colonia penală înainte de deces

Sursă foto: Facebook

În pofida represiunii, susținătorii lui Aleksei Navalnîi continuă să depună flori la memorialele improvizate în Rusia pentru principalul opozant al regimului Putin, declarat mort vineri în colonia penală IK-3 din Harp, cunoscută și ca „Lupul polar”. O moarte care suscită numeroase întrebări despre circumstanțele în care s-a produs.

„Moartea lui Navalnîi este rezultatul unei crime: o crimă planificată, o crimă efectuată metodic, o crimă de care statul rus este vinovat”, denunță OVD-Info, un ONG care recenzează victimele represiunii din Rusia.

Sute de ruși arestați pentru că și-au arătat indignarea în stradă

La Moscova, Sankt Petersburg, Novosibirsk, Tomsk și multe alte orașe din Rusia susținătorii lui Navalnîi continuă să depună flori cu riscul de a fi arestați. La Sankt Petersburg alte 20 de persoane au fost reținute duminică, potrivit OVD-Info.

În total, 401 persoane fuseseră arestate până sâmbătă seara, dintre care 132 la Sankt Petersburg. Numărul reținuților a crescut între timp, inclusiv la Moscova.

În timp ce furia mocnește la adresa lui Putin, noi informații ies la iveală despre circumstanțele în care a decedat principalul său opozant.

„Novaia Gazeta” scrie că trupul neînsuflețit al lui Navalnîi se află la morga Spitalului Clinic Districtual din orașul Salehard, situat chiar pe linia Cercului Arctic, iar până acum nu s-a efectuat nicio autopsie. Mama lui Navalnîi și avocatul încă nu au obținut acces la cadavru.

Potrivit autorităţilor ruse, Navalnîi s-ar fi prăbuşit când făcea exerciţii în condiţii geroase şi toate încercările de a-l resuscita au eşuat. Moartea sa a fost declarată oficial la ora locală 14.17. Și totuși, există informații că a murit mai devreme.

Un informator citat de „Novaia Gazeta” vorbește despre vânătăi pe corpul lui Navalnîi. „Novaia Gazeta” precizează că informatorul nu a văzut personal trupul lui Aleksei Navalnîi, dar că a primit informaţia de la un coleg. Dacă informația este adevărată, atunci vânătăile ar putea proveni, printre altele, și de la tentative de rescuscitare.

În același timp, „Novaia Gazeta” se întreabă asupra motivelor pentru care încă nu a avut loc autopsia. Și enumeră două: ordin de la Moscova sau eschivarea medicilor locali într-o chestiune atât de sensibilă.

Agitație suspectă la IK-3

Autoritățile ruse sunt zgârcite în informații legate de decesul lui Navalnîi. Însă „Novaia Gazeta” constată o agitație în umbră, cum ar fi cele două avioane care au aterizat sâmbătă la Salehard în afara programului de zbor.

În plus, potrivit website-ului gulagu.net, colonia penală IK-3 a fost vizitată de agenți ai serviciului secret FSB cu două zile înainte de anunțarea decesului lui Navalnîi. Nu se știu mai multe informații despre această vizită, dar cert este faptul că a dus la deconectarea camerelor de supraveghere din închisoare. Vizita agenților FSB a fost consemnată de Departamentul pentru Penitenciare al districtului autonom Iamalia-Neneția, unde se află colonia penală IK-3.

Gulagu.net remarcă totodată sincronizarea dintre primele informații furnizate din închisoare cu privire la moartea lui Navalnîi și declarațiile pe care le făcea imediat pe acest caz purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Această sincronizare rapidă poate însemna doar un lucru. Totul a fost planificat și coordonat în prealabil, până la comunicatul de presă al Serviciul Federal al Penitenciarelor. Minut cu minut”, scrie gulagu.net.

În orice caz, Peskov a anunțat la șapte minute de la apariția primelor informații în public că Putin a fost informat în legătură cu moartea lui Navalnîi, principalul său opozant politic.

Un deținut de la închisoarea „Lupul polar” citat sub rezerva anonimatului spune că știa despre moartea lui Navalnîi, la fel ca ceilalți deținuți, încă de la ora locală 10.00. Potrivit acestuia, o agitație neobișnuită a avut loc în închisoare joi seara și vineri dimineața. „Cred că Navalnîi a murit mai devreme de ora anunțată”, a declarat deținutul din IK-3.

Arătat cu degetul pentru moartea lui Navalnîi, Vladimir Putin nu a făcut nicio declarație până acum.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL