Skip to content
Politică

Noi detalii în cazul cererii de extrădare a jurnalistului Kamil Demirkaya

Inquam Photos / Octav Ganea

Magistrații de la Curtea de Apel București au analizat joi dimineață cazul jurnalistului turc Kamil Demirkaya. Cauza a fost amânată pentru data de 14 decembrie, astfel încât avocații să aibă timp să studieze dosarul.

La ieșirea de la instanță, jurnalistul a declarat că nu dorește să se întoarcă în Turcia, țară în care justiția nu funcționează și că adevăratul motiv al cererii ca el să fie extrădat este faptul că a lucrat la școli afiliate rețelei clericului Fetullah Gulen.

”Bineînțeles că nu vreau să fiu trimis în Turcia. Dacă urmăriți știrile de acolo, justiția nu funcționează, cadrele didactice și jurnaliștii sunt o țintă pentru autoritățile de acolo. În momentul de față, conform statisticilor pe care le știu eu, din 326 de ziariști încarcerați la nivel global, aproximativ 170 sunt reținuți în Turcia”, a declarat Kamil Demirkaya.

Întrebat care este adevăratul motiv pentru care se cere extrădarea sa, acesta a răspuns: ”Acuzațiile oficiale care au fost trimise și către România se referă la faptul că am avut conturi bancare și bani într-o banca, care, de altfel, a fost înființată legal în Turcia, chiar de autoritățile acolo și faptul că am avut instalată pe telefon o aplicație, care este, de altfel, deschisă către toți utilizatorii. Dar motivul real este faptul că am fost cadru didactic și manager al unor școli afiliate la ceea se știe a fi rețeaua Gulen, școli din toată lumea care aderă la principiile domnului Gulen”.

Jurnalistul Kamil Demirkaya locuiește în România de doi ani și deține un permis de ședere temporară. În luna noiembrie 2018 și-a depus actele pentru prelungirea permisului de ședere, documentele aflându-se în curs de procesare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *