Skip to content
Politică

Noi detalii înfiorătoare ies la iveală: ce își propusese atacatorul din Brăila

thejakartapost.com

Judecătorii de la Tribunalul Brăila califică atacul de duminică, în urma căruia au fost răniţi zece oameni, la limita terorismului, suspectul fiind decis să ucidă cât mai multe persoane, apoi să se sinucidă. Atacul a fost planificat în detaliu, fiind recunoscut de către suspect. Acesta este cunoscut în comunitate ca o persoană violentă, care are antecedente penale pentru fapte comise cu violenţă.

Magistraţii Tribunalului Brăila, care au judecat propunerea de arestare preventivă a procurorilor în cazul autorului atacului de la mall, consideră intenţia inculpatului era de”a suprima viaţa unui număr nedeterminat de persoane, cu scopul de a schimba ceva în ordinea socială din România”.

Bărbatul este acuzat de tentativă de omor calificat şi tâlhărie calificată, având un număr de zece victime.

Pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală rezultă suspiciunea rezonabilă că, în data de 11.11.2018, în jurul orei 12:30, inculpatul, intenţionând să sustragă un autoturism S.S., i-ar fi aplicat proprietarului maşinii multiple lovituri de cuţit în zona toracelui anterior şi, în final, i-ar fi furat autoturismul. Prin conducerea acestuia, inculpatul a creat o stare de pericol grav pentru siguranţa traficului şi a persoanelor, pe drumurile publice. În cursul aceleaşi zile, în jurul orei 12:40, ar fi lovit intenţionat şi cu mare viteză, cu autoturismul S.S. furat, două persoane pe care le-a propulsat în aer, proiectându-le pe asfalt şi apoi, ar fi lovit intenţionat şi cu mare viteză, cu acelaşi autoturism alte 7 persoane, printre care şi doi minori, provocându-le tuturor leziuni”, se arată în sentinţa magistraţilor care au decis arestarea preventivă, potrivit News.ro

Judecătorii apreciază că ”rezultă în mod indubitabil suspiciunea rezonabilă că inculpatul ar fi comis cu intenţie directă, chiar calificată prin scop, infracţiunile”.

”În privinţa pericolului concret pentru ordinea publică, judecătorul de drepturi şi libertăţi a avut în vedere modul de comitere a faptelor, prin planificarea întregii activităţi infracţionale, la limita unui atentant terorist, în sensul că inculpatul, cu ceva timp înainte de data de 11.11.2018, ori chiar în ziua respectivă, şi-ar fi propus să ucidă cât mai multe persoane cu putinţă (ar fi scris chiar bilete în acest sens), motiv pentru care a luat asupra sa un cuţit cu care a lovit în mod repetat în zona toracelui, urmărind moartea acesteia, pe prima sa victimă de la care, în acest mod a sustras mijlocul de transport, un autoturism marca SS, folosit în mod clar ca mijloc prin care să-şi ducă la bun sfârşit acţiunea criminală, constând în uciderea a cât mai multor persoane, cu putinţă, iar la urmă, să se sinucidă, eventual, dacă nu va fi doborât de organele de poliţie, aşa după cum inculpatul a şi declarat în faţa organului de urmărire penală”, au mai reţinut magistraţii.

Potrivit acestora, suspectul ”ar fi mers pe Şoseaua de Centură a Municipiului Brăila unde în mod intenţionat ar fi lovit persoanele vătămate, pe care le-ar fi propulsat în aer, proiectându-le pe asfalt, intenţia fiind în mod vădit aceea de ucidere a victimelor”.

”După ingerarea de alcool, posibil şi de alte substanţe cu efecte psihoactive (dar acest lucru urmează să fie stabilit ulterior, după sosirea la organul de urmărire penală a rezultatelor probelor biologice recoltate de la inculpat), pentru a-şi face curaj, inculpatul s-ar fi deplasat cu autoturismul sustras în cea mai aglomerată zonă a Municipiului Brăila, într-o zi de duminică, la prânz, adică chiar în zona mall-ului din Brăila, unde ar fi forţat intrarea, cu scopul vădit de a pătrunde în interior pentru a face foarte multe victime (aşa cum inculpatul a avut intenţia de la început), însă activitatea infracţională i-ar fi fost îngreunată de pilonii din beton aflaţi la intrare, pe care inculpatul i-ar fi lovit, ceea ce l-ar fi frânat blocând maşina prin proiectare în stâlpul intrării în magazin, context în care inculpatul ar fi acroşat şi ar fi lezat integritatea corporală a 7 persoane, inclusiv doi minori. Judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că doar hazardul a făcut ca victimele lovite la Mall-ul din Brăila să nu fie ucise efectiv, pentru că intenţia vădită a inculpatul ar fi fost de la început uciderea acestora, aşa cum acesta de fapt a şi declarat”, se mai arată în sentinţă.

Pe de altă parte, judecătorii apreciază că rezultatele ”faptelor inculpatului ar fi fost şi mai grave dacă nu se bloca autoturismul la intrarea în Mall şi dacă inculpatul nu era oprit la timp de către cetăţenii cu spirit civic care au acţionat imediat şi l-au extras din autoturism”.

”Instanţa a reţinut că inculpatul nu a manifestat nicio stare de regret, niciun sentiment de compasiune pentru victimele sale, iar faptul că s-a stopat activitatea infracţională a acestuia s-a datorat numai intervenţiei prompte a cetăţenilor prezenţi la faţa locului, iar la scurt timp a autorităţilor de ordine publică. Judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine că acuzaţiile aduse inculpatului sunt unele extrem de grave care justifică luarea celei mai severe măsuri preventive, aceea a arestului preventiv pe o durată de 30 de zile, începând cu data pronunţării, pentru că, aşa cum s-a arătat mai sus, presupusele acţiuni criminale ale inculpatului sunt la limita atentatelor teroriste care îşi fac tot mai mult prezenţa în ţările Uniunii Europene”, se mai arată în document.

Potrivit magistraţilor, ”acţiunile au avut menirea a atrage atenţia asupra unui aspect, a unei idei, în general unei idei extremiste/radicale, ori pentru a schimba ceva în ordinea unei societăţi, inclusiv în deciziile din domeniul politic”.

”În cazul de faţă, scopul final şi declarat chiar de inculpat, al acţiunilor sale a fost acela de a extermina cât mai mulţi români, care nu se circumscriu ideii sale de calitate umană, aşa cum inculpatul a văzut că sunt oamenii în Suedia, de exemplu (acolo unde ar fi lucrat conform propriilor declaraţii), inculpatul declarând la momentul prinderii sale de către cetăţeni, «trebuie să curgă sânge în ţara asta», «sunt un terorist», etc., relevante fiind sub acest aspect şi ideile radicale pe care inculpatul le-a expus în biletele scrise olograf chiar de către el şi care se află la dosarul cauzei”, mai reţin magistraţii.

Potrivit acestora, bărbatul ”este recunoscut în comunitate ca o persoană violentă, care are antecedente penale pentru fapte comise cu violenţă”, iar lăsarea sa în libertate creează ”temerea că un nou act agresiv se poate petrece oricând, mai ales în condiţiile în care inculpatul şi-a propus, şi-a planificat să ucidă cât mai mulţi oameni, folosindu-se de un autovehicul”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *