Skip to content
Republica Moldova

Noi detalii zguduitoare despre obediența lui Dodon față de Rusia. O anchetă Rise Moldova arată cum era controlat de la Kremlin

Agora.md

Cariera politică a președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost coordonată de așa-numita „subdiviziune moldovenească” de la Kremlin, dezvăluie publicația Rise Moldova, pe baza analizei datelor dintr-un telefon BlackBerry care i-a aparținut lui Dodon și care a intrat în posesia ziariștilor.

Dodon și alți politicieni pro-ruși din Republica Moldova țineau legătura cu această structură a Kremlinlui prin intermediari sau chiar direct. Iar deplasările la Moscova erau la ordinea zilei: doar în 2016 – anul în care a fost ales președinte al Republicii Moldova, Dodon a luat avionul spre capitala rusă de cel puțin 10 ori, potrivit Rise.

Unul dintre personajele cele mai importante din subdiviziunea de la Kremlin este Igor Maslov, unul dintre decanii serviciilor de inteligență ruse.

Igor Maslov (60 de ani) este colonel al Serviciului de Informații Externe (SVR) al Federației Ruse, șef-adjunct al Departamentului pentru relații interregionale și culturale cu țările străine și șef al așa-numitei „subdiviziuni moldovenești” din cadrul Administrației Președintelui Federație Ruse. Maslov este coordonatorul mai multor politicieni din Republica Moldova, inclusiv al lui Igor Dodon.

Subalternii lui Maslov au sarcina de a „supraveghea” viața politică din Republica Moldova: întocmesc note informative și rapoarte despre politicieni, monitorizează informațiile cu caracter compromițător, redactează discursurile care se referă la Republica Moldova, atât pentru demnitarii și politicienii ruși, cât și pentru cei moldoveni. Datele analizate de partenerul RISE Moldova, Centrul „Досье”, arată că Igor Maslov expediază notele întocmite de subalterni șefului său direct – generalului SVR, Vladimir Cernov.

RISE Moldova a analizat agenda întâlnirilor pe care actualul președinte a salvat-o într-un telefon BlackBerry de care s-a folosit până la mijlocul anului 2017 și a prezentat, în premieră, dovezi ale interacțiunii lui Dodon cu reprezentanții mașinăriei ruse de propagandă și strategii politice.

Citește tot articolul pe Rise Moldova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *