Skip to content
Politică

Noi DEZVĂLUIRI în cazul Uioreanu. Ce le transmitea baronul PNL unor șefi de servicii secrete

Dezvăluirile despre încrengăturile din jurul liberalului Horea Uioreanu, fost șef al CJ Cluj, continuă și apr noi date care ne indică cât de servili erau anumiți oameni din cadrul serviciilor de informații cu acesta.

Șeful SIPI Cluj, Cristian Ilea, apare într-o stenogramă în care fostul președinte al Consiliului Județean Cluj discută despre ascultarea telefoanelor.

Sunt pomenite mai multe nume ale unor ofițeri activi sau în rezervă. Mai mulți șefi din Serviciul Secret al Ministerului de Interne apar în dosarul de corupție care îl privește pe președintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, și pe comisarul șef Valentin Tătar, de la DNA Cluj. Acesta din urmă este acuzat că a transmis informații din mai multe dosare penale, informează evz.ro.

Horea Uioreanu a fost arestat pentru că ar fi primit mită aproximativ 700.000 de lei. Surse din cadrul SIPI Cluj susțin că „șefii de la București nici măcar nu au catadicsit să cerceteze implicarea șefului acestei structuri în dosarul de corupție care îl privește pe Uioreanu. Șeful SIPI Cluj era chemat la ordine și primea «teme de casă»”.

În acest dosar penal care se referă la Uioreanu, procurorii DNA au avut surpriza să constate că șeful județului vorbea cu șeful său de cabinet, Răzvan Pop, despre șeful SIPI Cluj, comisarul șef Cristian Ilea, ca despre „o persoană servilă, gata oricând să fie chemată la ordine și să rezolve anumite situații sensibile”.

În alt dosar penal, anchetat tot de DNA Cluj, legat de trucarea unei licitații privind licențele de transport, în favoarea firmei Fany, același Răzvan Pop vorbea cu unul dintre directorii firmei Fany SRL despre cum l-a chemat la ordine pe „șeful unui serviciu de informații”. Pop se lăuda că i-a dat acestui șef, drept „temă”, să afle cine sunt politicienii care instigă locuitorii din comuna Baciu, limitrofă municipiului Cluj Napoca, împotriva firmei Fany SRL.

Potrivit celor de la evz.ro, în timpul anchetării dosarului Uioreanu, procurorii DNA și ofițerii SRI Cluj, care lucrau la acest caz, au descoperit un fir care duce spre un anume Daniel Ioachim Rusu, fost șef adjunct pe țară al SIPI. SRI a descoperit faptul că din dosarul Uioreanu există scurgeri de informații, iar persoana identificată ca fiind „cârtiță” a fost comisarul șef Valentin Tătar, de la DNA Cluj. În timpul anchetei care a urmat, s-a aflat că acesta i-a transmis informații lui Ioachim Rusu, reprofilat în om de afaceri, despre cercetările efectuate de DNA Cluj în cazul societății BS Recycling SRL.

Surse judiciare ale celor de la evz.ro susțin că, după ce Tătar a fost prins în flagrant, pe 2 iunie 2014, în timp ce fotografia documente judiciare din alte dosare penale ale DNA Cluj, a luat legătura cu omul de afaceri, fost director adjunct al SIPI, Ioachim Rusu, pentru a fi ajutat.

În timpul audierilor de la DNA București, comisarul șef Tătar a fost întrebat despre ce a discutat cu Ioachim Rusu la restaurantul Trattoria Adagio din Capitală: „L-am întrebat cine este patroana firmei, iar el mi-a replicat că este «o prietenă a prietenilor mei»… I-am repetat de mai multe ori că mi-am pierdut slujba de la DNA, că sunt terminat, că îmi voi pierde casa, însă acesta nu s-a oferit să mă ajute. Am insistat de mai multe ori pe ideea, ce voi declara eu când mi se vor găsi acele fotografii și că există posibilitatea ca DNA să verifice prima dată firma BS Recycling și apoi pe mine, iar el mi-a spus că nu au cum să facă legătura direct cu mine”, mai precizează aceeași sursă jurnalistică.

Altfel spus, Rusu l-a folosit la maximum pe Tătar, după care a decis să îl abandoneze.

Stenograme- Cum îi dădea ”teme” de casă Uioreanu, prin intermerdiul consilierul Răzvan Pop,  șefului  „Doi și-un sfert”, Cristian Ilea

Răzvan Pop: Și mă mai întrebai ce am vorbit cu Ilea și ce mi-a zis Ilea.

Uioreanu: Ilea fiind cine?

Pop: De la doi și un sfert.

Uioreanu: Da, dar bun, poți să deduci de aici și …

Pop: Eu nu am apucat să mă uit pe toate, că erau la avocat. Și erau vreo 2.000 de pagini.

Uioreanu: Și eu nu am fost interceptat?

Pop: În dosarul ăsta, nu. În dosarul ăsta este mandat pe soții Cadar, pe Măhălean …

Uioreanu: Nu poți să ceri o chestie din asta? Domnilor, spuneți-mi dacă …

Pop: Asta nu știu la cine să ceri!

Uioreanu: Lor. Dacă am fost interceptat sau SRI-ului să ceri, sau cui să ceri? Că e obligat, dacă am fost interceptat și nu s-o întâmplat nimica, să-mi spună că am fost, și să pună la dispoziție, nu știu …

Pop: În dosarul ăsta, la dosarul cu partea de interceptări scrie la început cine, pe numele cui există mandate de interceptare.

Uioreanu: Și eu nu-s.

Pop: Și tu nu ești.

Șef de serviciu de informații chemat la ordine. Discuție între Răzvan Pop și Răzvan Măhălean, director general la Fany SRL.

Pop: Eu am chemat la mine un șef al unui serviciu de informații.

Măhălean: Mi-ai zis, mi-ai zis.

Pop: Și i-am dat temă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *