Skip to content
Politică

Noi dezvăluiri despre cum Klaus Iohannis a numit un consilier prezidențiale: ”Niște băieți ….”

Scandalurile din jurul echipei de consilieri prezidențiali ai lui Klaus Iohannis par să continue și la începutul lui 2015. După ce am văzut reacții extrem de vehemente din partea societății civile și a diasporei la adresa lui Dan Mihalache și Mihai Răzvan Ungureanu, consilieri ai lui Klaus Iohannis, în jurul unui alt colaborator al noului președinte pare să existe numeroase semne de întrebare cu privire la modul în care a ajuns să lucreze în cadrul Administrației Prezidențiale.

Ambasadorul în Germania Lazăr Comănescu a fost numit consilier pe probleme de politică externă al preşedintelui Klaus Iohannis. Acesta este fost ministru de externe al României în perioada aprilie-decembrie 2008, în timpul guvernului condus de Călin Popescu Tăriceanu, iar apoi a primit apoi detașarea ca ambasador în Germania.

În timpul tentativei de lovitură de stat din 2012, Lazăr Comănescu a fost unul dintre cei mai sârguincioşi ambasadori în a duce la îndeplinire ordinul de la Bucureşti de a explica guvernelor occidentale cât de constituţională e suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, cât şi celelalte decizii care au precedat-o, informează ziarul puterea.ro.

Eforturile lui Comănescu au dus la telefonul pe care Angela Merkel i l-a dat lui Traian Băsescu ca să înţeleagă ce se întâmplă, de fapt, în România, mai precizează aceeași sursă.

Deși Lazăr Comănescu a fost responsabil direct de organizarea votului din Germania, unde după cum știm bine au existat numeroase deficiențe, iar mii de românii au rămas în afara secțiilor de vot, ambassadorul a ajuns să fie numit consilier prezidențial al lui Klaus Iohannis.

Luni,17 noiembrie 2014, în cadrul primei declaraţii oficiale în calitate de preşedinte ales, Klaus Iohannis a cerut preşedintelui în exerciţiu să recheme toţi diplomaţii care nu au gestionat corespunzător situaţia din secţiile de vot.

“Exprim încă o dată respectul pentru românii din diaspora, care au avut nevoie de multe ore să voteze, care au înţeles importanţa votului lor. Îl rog pe preşedintele încă în funcţie să analizeze situaţia votului în diaspora şi să recheme de pe post toţi diplomaţii care nu au gestionat corespunzător situaţia din secţiile de vot. Nu pot să accept să existe situaţii unde concetăţeni de-ai mei să fie trataţi cu gaze lacrimogene fiindcă vor să voteze”, preciza șeful statului imediat după câștigarea alegerilor prezidențiale.

Cei de la puterea.ro au întrebat surse apropiate lui Klaus Iohannis pentru a aflat ce a fundamentat decizia noului președinte de a-l coopta pe Lazăr Comănescu în funcția de consilier prezidențial. Potrivit sursei citate, răspunsul a fost următorul: “În noaptea de 16 noiembrie ambasadorul Lazăr Comănescu i-a trimis preşedintelui ales Klaus Iohannis o scrisoare de felicitare, tip Mircea Geoană. Plus că a fost susţinut de mulţi băieţi cu influenţă”.

În istoria post- decembristă a mai existat un astfel de episod, în care un politician i-a adresat o scrisoare noului președinte. Este vorba de scrisoarea transmisă de Mircea Geoană, în 1996, președintelui Emil Constantinescu. Acesta din urm Emil Constantinescu încă mai păstrează faimoasa scrisoare de felicitare primită de la fostul președinte al PSD, care, în 1996, ca ambasador la Washington trimis de regimul Ion Iliescu, se declara fericit ca prin victoria CDR în alegeri: “am scapat de stafiile trecutului comunist”. Geoană i-ar mai fi mulţumit lui Constantinescu că ne-a scăpat de Ion Iliescu, pe care l-ar fi numit “cancerul democraţiei româneşti”.

Citește și: Echipa de consilieri ai lui Iohannis a început cu stângul. I se cere deja demisia unuia dintre aceștia: ”Incompetența crasă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *