Skip to content
Politică

Noi DEZVĂLUIRI despre unul din mogulii inventați de Băsescu. Ce lovitură voia sa dea acesta unei instituții de stat

După ce în cursul zilei de ieri, jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire a dezvăluit strânsele legături dintre unul din mogulii inventați de Traian Băsescu, Gabriel Comănescu și rușii de la Gazprom și Lukoil, astăzi noi elemente ies la suprafață. 

Citește și: DEZVĂLUIRI despre unul din cei mai influenți și importanți moguli inventați de Traian Băsescu

În cadrul emisiunii Dosarul Zilei, realizată de Silviu Mănăstire la RTV, apar noi detalii despre cum Gabriel Comănescu plănuia să își dezvolte afacerile cu ajutorul unui companii de stat.

”El incaseaza bani grei de la companiile Lukoil si Gazprom. Cu banii rusilor, mogulul Gabriel Comănescu, proprietarul unui holding ce valoreaza peste jumatate de miliard de euro, a reusit in ultimii doi ani o expansiune spectaculoasa. Acum, interesele sale vizeaza exploatarile de gaze si petrol din Marea Neagra facute de companiile OMV- Petrom si Exxon. Comanescu detine si el 6 platforme de foraj, cumparate in mod ciudat tocmai de la Petrom in timpul guvernarii PDL”, precizează jurnalistul Silviu Mănăstire.

Pentru a-și dezvolta afacerile din zona Mării Negre, Comănescu avea evident nevoie de o conducere prietenoasa in Portul Constanta si la aeroportul NATO din localitatea Mihail Kogalniceanu.

”In guvernarea PDL, Gabriel Comanescu a inchiriat mai multe terenuri si facilitati in port si la aeroport. Comanescu intentioneaza sa-si dezvoltare afacerea privata de transport aerian de marfuri si persoane catre platformele de foraj marin. Discutam de o afacere de zeci de milioane de euro doar pentru transport cu elicopterul. Zacamantul de titei din Marea Neagra valoreaza miliarde de euro si va fi principala activitate economica din zona in urmatorii 15 ani. Comanescu a propus in acest sens conducerii aeroportului Kogalniceanu realizarea unui parteneriat, prin care societatea sa sa construiasca un terminal de pasageri in incinta aeroportului. Adica, un aeroport privat in interiorul unui aeroport al statului.

Pentru ca i-a fost refuzat parteneriatul, Comanescu i-a facut plangere penala directorului aeroportului de la Mihail Kogalniceanu. Scandalul a ajuns in atentia ministerului Transporturilor, unde directorul a aratat ca afaceristul vrea sa concureze in mod neloial aeroportul si ca il forteaza practic sa semneze un contract care ar aduce pierderi companiei si care in final ar duce la falimentul aeroportului.

Situatia este cu adevarat halucinanta: un privat forteaza cu plangeri penale o companie de stat sa semneze un contract! De unde are atata curaj acest Comanescu? Ani de zile, afaceristul a fost un rasfatat al regimului Basescu.

In 2005, Comanescu a facut parte din delegatia presedintelui Basescu in vizita de stat la Moscova. In 2008, Comanescu l-a avut invitat pe Basescu la Constanta cand si-a inaugurat exploatarile de petrol. In 2009, Basescu l-a laudat public pe Comanescu pentru afacerile sale cu rusii de la Gazprom. In acest timp, Calin Marinescu, cel mai bun prieten al presedintelui din perioada in care era ministrul transporturilor, a devenit colaboratorul lui Comanescu”, dezvăluie jurnalistul RTV în cadrul emisiunii Dosarul Zilei, de la RTV,

Alte legături indirecte între mogului Comănescu și regimul PDL ”patronat” de Traian Băsescu sunt redate de faptul că dupa 2009, banca de stat Eximbank i-a oferit garantii de peste 70 de milioane de dolari acestui amic al regimului portocaliu. Asta desi acum Comanescu are datorii neplatite sau esalonate tocmai la bugetul statului, fapt care aparent era în contradicție cu aspectele legale.

”Conform documentelor ministerului de Finante, impotriva companiei Upetrom controlata de Comanescu s-a inceput executarea silita pentru datorii de peste 12 milioane de euro, din care peste 4 milioane reprezinta TVA. Compania Grup Servicii Petroliere a lui Comanescu a primit insa inlesniri la plata impozitelor de peste 8 milioane de euro. Cate firme din Romania care au datorii la buget beneficiaza si de garantii financiare tot din partea Statului?

Ca sa intelegem cu cine avem de-a face, va ofer un ultim amanunt. Comanescu a fost partener de afaceri al lui Sorin Ovidiu Vantu si al sindicalistului Liviu Luca, dusmanii declarati ai lui Traian Basescu. In august 2012, procurorii au inceput urmarirea penala impotriva lui Comanescu, Vantu si Luca pentru fraudarea companiei Petromservice, companie la care Comanescu a fost administrator. Dar ce sa vezi, peste o luna, Comanescu este scos de sub urmarirea penala iar Vantu si Luca condamnati apoi la inchisoare. Vorba lui Toma Caragiu: c-asa-i in tenis!”, a mai precizat Silviu Mănăstire în cadrul emisiunii pe care o realizează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *