Skip to content
Politică

Noi dezvăluiri în dosarul Microsoft. Cocoş loveşte puternic în şeful Unicredit

Noi dezvăluiri în dosarul Microsoft. Cocoş loveşte puternic în şeful Unicredit

 Omul de afaceri Dorin Cocoș a declarat luni, în fața judecătorilor de la ICCJ, că a fost întrebat de către Claudiu Florică, denunțător în dosarul Microsoft, dacă este de acord să transfere câte 1 milion de euro din comisioanele încasate către Șerban Tănăsescu și Răsvan Radu, de la banca Unicredit, menționând că a acceptat propunerea.

Fostul soț al Elenei Udrea a lăsat de înțeles în fața instanței că pentru încheierea afacerii Microsoft ar fi fost mituite și persoane din conducerea băncii Unicredit, care a finanțat Ministerul Comunicațiilor. Dorin Cocoș i-a nominalizat pe Răsvan Radu, președinte al Unicredit Bank și Șerban Tănăsescu, director din cadrul aceleiași bănci și fiul lui Mihai Tănăsescu, fost ministru al Finanțelor și vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții.

„La final, Claudiu Florică și Dinu Pescariu m-au întrebat dacă sunt de acord ca din comisioanele noastre să plătim câte un milion de euro pentru Șerban Tănăsescu și Răsvan Radu, care lucrau la Unicredit, bancă ce a finanțat proiectul, că Guvernul nu avea bani. Am fost de acord, ce să fac?!”, le-a spus Cocoș judecătorilor ICCJ.

Claudiu Florică deținea companiile care au încheiat contractul de livrare a licențelor Microsoft cu Ministerul Comunicațiilor condus de Gabriel Sandu. Contractul a fost cesionat către Unicredit în 2009, pe motiv că Ministerul Comunicațiilor nu deținea banii necesari pentru plata integrală și într-o singură tranșă a contractului. Valoarea contractului încheiat cu asocierea condusă de D-CON.net și controlată de Claudiu Florică a fost de 96 de milioane de euro, el fiind ulterior majorat cu alte 33 de milioane de euro.

Răsvan Radu, directorul general al Unicredit România, nu a dorit să comenteze declarațiile lui Dorin Cocoș. Șerban Tănăescu, actual director al Departamentului de corporații mari, conform profilului de LinkedIn, nu a dorit, de asemenea, să facă nicio declarație. Totodată, reprezentanții UniCredit au spus că nu vor să facă niciun comentariu în acest caz.

Răsvan Radu face parte, alături de guvernatorul Băncii centrale, Mugur Isărescu, și de Mihai Tănăsescu din Comisia Trilaterală, unul dintre cele mai influente și exclusiviste grupuri de discuție din lume.

Oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Dumitru Nicolae (Niro), dar și primarul din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan (Pinalti), sunt judecați pentru că au intermediat încheierea contractului. În același dosar este inculpat și Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor.

Cocoș, Dumitru Nicolae și Sandu și-au recunoscut faptele în fața magistraților și cer reducerea pedepsei cu o treime, prin aplicarea judecării simplificate. Gheorghe Ștefan își susține, în continuare, nevinovăția, informează profit.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *