Skip to content
Republica Moldova

Noi dezvăluiri Rise Moldova: cum a oferit Moscova suport logistic, metodologic și ideologic favoriților săi din R. Moldova

https://www.rise.md/

Jurnaliștii Rise Moldova continuă să publice seria investigațiilor “Kremlinovici” inspirate din așa-zisa „Arhiva lui Cernov” și „Telefonul lui Dodon” – două seturi de date pe care Rise spune că le-a obținut de la Centrul „Досье” din Rusia și le-a verificat din mai multe surse independente – constată într-un nou articol întitulat “Instrucțiuni” pentru favoriți, că a descoperit, printre altele, un material propagandistic din iunie 2015 prin care se dorea discreditarea lui Dorin Chirtoacă.

La acel moment în Republica Moldova se desfășura campania electorală pentru alegerile locale, Chirtoacă fiind primar general al mun. Chișinău, dar și contracandidatul Zinaidei Greceanîi în bătălia pentru șefia capitalei, cea care, ulterior, avea să-l succeadă pe Igor Dodon la conducerea Partidului Socialiștilor.

Documentul conține două fotografii, reprezentând câte un drum în stare dezastruoasă, însoțite de legende. Cea din stânga – Phnom Penh după guvernarea „khmerilor roșii”; cea din dreapta – Chișinăul administrat de Dorin Chirtoacă.

De fapt, poza cu strada atribuită Chișinăului a fost făcută în or. Odesa din Ucraina. Mai exact, Devolanovskii spusk.

Nu am reușit să găsim vreo dovadă că falsul respectiv a fost folosit în campania electorală din 2015. Cert e că, atunci, Greceanîi a cedat în turul doi în fața lui Chirtoacă.

Politica „soft power” a Kremlinului în raport cu Republica Moldova nu s-a limitat la Chișinău. De asistență metodologică din partea „subdiviziunii moldovenești” a beneficiat și Irina Vlah, actualul bașcan al autonomiei găgăuze și membru din oficiu al Guvernului de la Chișinău. Asta chiar dacă Moscova avea anumite rezerve față de ea.

Irina Vlah „se bucură în autonomie de o reputație contradictorie: este considerată „trădătoare” – pentru că a părăsit fracțiunea Partidului Comuniștilor, și, potrivit diferitor surse, este conectată și chiar dependentă de V. Plahotniuc”, se menționează într-o caracteristică a autorităților ruse.

Astfel, când, în ianuarie 2015, Vlah și-a înaintat candidatura pentru funcția de bașcan, ea a ținut un discurs de aproape șapte minute. Aparent, nimic ieșit din comun – un discurs standardizat de politician cu multe promisiuni.

Doar că, înainte de a fi citit, discursul lui Vlah a fost redactat de „subdiviziunea moldovenească” a Kremlinului. Mai exact, acesta a fost completat cu expresii pro-ruse, antieuropene și antiromânești, inserturi marcate cu roșu.

Iată câteva citate incluse de Kremlin și rostite, ulterior, de Irina Vlah:

Situația este agravată de Acordul de Asociere cu UE, un acord de aservire care ne-a fost impus din exterior și care a dus la ruperea relațiilor economice vitale cu Rusia, atât ale autonomiei, cât și ale Moldovei în general.

Chemăm toți locuitorii din Găgăuzia, toți patrioții autonomiei noastre, să susțină echipa noastră și să voteze pentru un viitor demn alături de Rusia! Viitorul Găgăuziei este decis astăzi!

Atunci, în 2015, „subdiviziunea moldovenească” a Kremlinului nu s-a limitat doar la Vlah. La 10 martie, adică în plină campanie electorală pentru alegerile la funcția de bașcan, deputatul rus Vladimir Afonski a ținut un discurs la Comrat, în cadrul unei conferințe practico-științifice la care a mai participat Igor Dodon și Irina Vlah.

Intitulat „Perspectivele dezvoltării social-economice a Găgăuziei”, discursul lui Afonski la fel a fost redactat de angajații „subdiviziunii moldovenești” și reitera aceeași idee centrală pe care Vlah o enunțase câteva luni mai devreme, când și-a înaintat candidatura pentru funcția de bașcan – „dezvoltarea economiei din autonomie depinde în mod direct de cooperarea cu Rusia”.

De altfel, în campania electorală din 2015, Irina Vlah a făcut uz de lozinci pro-ruse la greu și a reușit să obțină funcția de bașcan din primul tur.

SLOGANE FABRICATE LA MOSCOVA

Pe lângă redactarea discursurilor, angajații „subdiviziunii moldovenești” a Kremlinului au mai generat și slogane pentru manifestații desfășurate în Republica Moldova.

Găgăuzii sunt ancora statalității moldovenești, iată de ce ei condamnă adunările unioniștilor, care țintesc distrugerea integrității și suveranității Republicii Moldova, prin asimilarea ei de către România.

Mâinile jos de pe Moldova!

Nu unionismului!

Să ne ridicăm cu toții în apărarea Constituției!

Acestea sunt doar câteva dintre indiciile incluse într-un document din „Arhiva lui Cernov”. Denumit „Teze și slogane pentru evenimentele din 2 aprilie de la Comrat”, documentul era destinat unui miting organizat în 2016 de conducerea autonomiei găgăuze. Atunci evenimentul a fost motivat ca o reacție la un marș unionist din Chișinău.

Potrivit informațiilor apărute în presă, respectivele mesaje antiromânești într-adevăr au fost scandate la mitingul de la Comrat. Printre participanții de vază ai evenimentului s-a numărat Irina Vlah, deja bașcan al UTA Găgăuzia, precum și Igor Dodon, la acel moment deputat și lider al Partidului Socialiștilor.

În paralel cu redactarea discursurilor și generarea de slogane antiromânești, „subdiviziunea moldovenească” de la Kremlin elabora note informative despre demnitarii din autonomia găgăuză, stoca copii de pe acte de identitate, precum și colecta informații din întâlniri neoficiale.

Printre așa-zisele „referințe obiective” din „Arhiva lui Cernov” am depistat inclusiv copii de pe pașapoartele lui Ivan Topal – șeful administrației raionului Comrat, Dmitri Constantinov – fostul președinte al Adunării Populare, Vitali Chiurcciu – președintele Fondului de Inițiative Strategice și fost șef al Direcţiei Generale pentru Dezvoltare Economică, Servicii, Comerţ şi Relaţii Economice Externe a Comitetului Executiv, și Mihail Formuzal – fostul bașcan al autonomiei.

Citiți AICI articolul complet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *