Skip to content
Politică

Noi evoluții în cazul traficantului de arme turc Resit, apărat de Predoiu

Stars and Stripes

Un om de afaceri turc, arestat în România și  acuzat de Statele Unite că a vândut echipament militar armatei iraniene, încălcând astfel sancțiunile impuse, a cerut Curții de Apel București eliberarea din arest.

Potrivit The Washington Post, omul de afaceri Tavan Resit deține o companie cu sediul în Turcia, Ramor Group, despre care Departamentul de Trezorerie din S.U.A. susține că a furnizat echipament pentru marina iraniană.

Resit a fost arestat pe 8 iunie în România, atunci când a călătorit pentru a se întâlni cu oficiali ai S.U.A.

Avocatul său, Cătălin Predoiu, fost ministru al justiției din România, a declarat că Resit a mers în România la acea dată pentru a lămuri situația cu oficialii americani.

Predoiu a cerut instanței să-l transfere în arest la domiciliu din cauza sănătății. El a mai spus că oficialii români nu au primit o copie a mandatului de arestare din S.U.A., așa cum este necesar în cazurile de extrădare. Resit a declarat că în speță este vorba despre două motoare de iahturi pe care le-a vândut iranienilor, care pot fi folosite în scopuri militare.

Un alt avocat, Mihai Mares, a declarat că un ofițer de conformitate din SUA a aprobat în februarie echipamentul pe care compania Resit intenționa să o exporte.

Se pare că, potrivit publicației, la 18 iulie, Departamentul de Trezorerie al SUA l-a pus Resit pe o listă de persoane și grupuri care ar fi ajutat armata Iranului sau Garda Revoluționară de elită.

O audiere privind posibila extrădare a fost stabilită pentru data de 21 septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *