Skip to content
Politică

Noi evoluții în scandalul dintre SUA și Ungaria

Statele Unite au criticat, vineri, „evoluţia politică dezamăgitoare” a Ungariei condusă de Guvernul Viktor Orban, exprimând „preocupare” în legătură cu „modificarea climatului politic” la Budapesta, relatează AFP, conform Mediafax.

„Evoluţiile sunt dezamăgitoare şi, în calitatea de aliaţi, suntem preocupaţi de viteza acestor evoluţii”, a declarat Andre Goodfriend, însărcinatul cu afaceri al ambasadei Statelor Unite din Ungaria.

„Statele Unite sunt îngrijorate de modificarea climatului politic, de slăbirea statului de drept, de atacurile împotriva societăţii civile şi de lipsa de transparenţă”, a adăugat diplomatul american.

Andre Goodfriend, ataşatul cu afaceri al ambasadei americane din Budapesta, a fost convocat săptămâna trecută la Ministerul ungar de Externe, pe fondul informaţiilor privind presupuse presiuni ale Statelor Unite în cazul unei investigaţii care vizează companii americane din Ungaria. Tensiunile bilaterale au izbucnit în contextul în care autorităţile ungare anchetează presupuse fraude fiscale comise de companii şi organizaţii americane.

Potrivit publicaţiei Napi Gazdasag, în replică, Statele Unite au interzis, invocând suspiciuni de corupţie, accesul pe teritoriul american unor şefi ai agenţiilor de verificare din Ungaria, Guvernul de la Budapesta denunţând presiuni. Partidul Fidesz, aflat la putere în Ungaria, a anunţat că tentativele de exercitare de presiuni asupra autorităţilor ungare sunt inadmisibile. „Grupul parlamentar Fidesz se aşteaptă ca autorităţile ungare să continue în mod obiectiv verificările în toate cazurile, inclusiv în privinţa problemelor fiscale semnalate la organizaţii afiliate Statelor Unite”, potrivit unui comunicat oficial.

În acest context, diplomatul american a explicat că sancţiunile nu au legătură cu investigaţiile din Ungaria, avertizând că tensiunile bilaterale generate de corupţia din sistemul public ungar ar putea obstrucţiona colaborarea în calitatea de aliaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *