UPDATE, ORA 19.59
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exprimat solidaritatea Alianţei cu România, într-o convorbire la telefon cu preşedintele României, Klaus Iohannis. Într-un mesaj postat sâmbătă pe reţeaua socială X, oficialul NATO a spus că nu există niciun indiciu al intenţiei de a lovi NATO, dar atacurile sunt destabilizatoare.
„Salut decizia SUA de a desfăşura mai multe avioane F-16 în cadrul politicii aeriene a NATO. Suntem solidari cu România”, a scris Stoltenberg.
Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu a transmis că situaţia este monitorizată.
„Salut solidaritatea aliaților noștri NATO în urma evenimentelor recente de-a lungul frontierei dintre România și Ucraina. Monitorizăm cu cea mai mare atenție evoluția și acționăm pentru creșterea securității aeriene a României, în vecinătatea zonei de război, în strânsă colaborare cu aliații noștri”, a notat Ciolacu pe X.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu, a declarat că fragmentele de dronă, găsite sâmbătă, vor fi supuse expertizei tehnice, pentru a afla mai multe informaţii despre circumstanţele şi perioada în care acestea au ajuns pe teritoriul României.
„Colegi de la Forţele Navale Române sunt dislocaţi în zona Ceatalchioi – Plauru pentru misiuni de cercetare în aria de responsabilitate. Am primit astăzi informaţii de la autorităţile locale cu privire la posibila existenţă a unor elemente de acest tip la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru. Informaţiile s-au dovedit corecte. În această locaţie au fost descoperite fragmente dintr-o dronă similară cu cele folosite de armată rusă. În mod procedural, zona a fost securizată, probele au fost ridicate pentru expertiză tehnică şi analiză. Foarte important este că noi rămânem în continuare în alertă şi vom continua cercetările în zonele acestea aflate în proximitatea obiectivelor vizate de atacurile aeriene”, a precizat Constantin Spînu, la Digi 24.
El a subliniat că este vorba „cu siguranţă” despre o altă locaţie decât cea în care au fost găsite fragmente zilele trecute.
„Nu am informaţii exacte câţi kilometri şi câţi metri sunt între cele două locaţii, însă sunt două locaţii diferite. Important este că rămânem în contact permanent şi cu structurile aliate, care sunt informate în timp real. Cel mai important mi se pare faptul că aceste atacuri trebuie condamnate cu fermitate. România condamnă cu fermitate aceste atacuri şi le spune pe nume: sunt crime de război. Orice atac împotriva infrastructurii civile, aşa cum este cea din porturile ucrainene de la Dunăre, împotriva zonelor locuite de populaţie civilă, sunt crime de război”, a punctat el.
Constantin Spînu a declarat că fragmentele fac parte dintr-o dronă similară cu cele folosite de armata rusă şi a anunţat că va oferi noi detalii în momentul în care expertizele tehnice vor fi finalizate.
„Este nevoie de finalizarea acelor expertize, una care a început cu probele ridicate de la locaţia descoperită marţi după-amiaza. Cu siguranţă va începe foarte rapid şi expertiza în cazul probelor ridicate astăzi. Sperăm ca în urma acestor expertize să putem să avem informaţii cu privire la circumstanţele şi, inclusiv, în ce perioadă ar fi fost posibil ca aceste fragmente să ajungă pe teritoriul nostru, aproape de locaţiile lovite de forţele ruse, cu aceste atacuri cu drone. (…) Astăzi, noi rămânem angajaţi, cu forţe care au misiunea de a continua cercetările în această zonă. De asemenea, rămânem în alertă şi toate locaţiile care sunt în proximitatea zonelor vizate de atacurile ruse vor fi cercetate în continuare. La fel de important: rămânem în contact şi cu autorităţile aliate, pe care le informăm în timp util”, a subliniat el.
UPDATE, ORA 17.42
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după ce militarii au găsit, sâmbătă, lângă localitatea Plauru fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă, că aceasta este „o încălcare absolut inacceptabilă a spaţiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securităţii cetăţenilor români din zonă”. Şeful statului a adăugat că a discutat telefonic cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg şi l-a informat cu privire la noile evoluţii.
„Reiterez condamnarea fermă a atacurilor repetate ale Rusiei împotriva populaţiei şi a infrastructurii civile ucrainene, inclusiv cele asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, din apropierea frontierei cu România. Aceste atacuri, profund nejustificate, încalcă normele de drept internaţional, fiind crime de război”, a afirmat Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
Şeful statului a adăugat că identificarea, sâmbătă, de către autorităţile române pe teritoriul ţării noastre, aproape de graniţa cu Ucraina, a unor noi fragmente de dronă similare cu cele utilizate de către armata rusă arată că a avut loc o încălcare inacceptabilă a spaţiului aerian al României.
„Identificarea astăzi de către autorităţile române pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, de noi fragmente de dronă, similară cu cele folosite de armata rusă, indică faptul că a avut loc o încălcare absolut inacceptabilă a spaţiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securităţii cetăţenilor români din zonă. Condamn cu fermitate acest incident provocat de atacurile ruseşti la porturile ucrainene de la Dunăre!”, a completat şeful statului.
Preşedintele României a mai spus că a discutat cu Jens Stoltenberg şi l-a informat despre noile evoluţii, iar secretarul general al NATO a reafimrat solidaritatea deplină cu România.
„În acest context, am avut astăzi o convorbire telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul căreia l-am informat cu privire la noile evoluţii, iar acesta a reafirmat solidaritatea deplină cu România şi a reasigurat că Alianţa Nord-Atlantică şi Aliaţii sunt pe deplin alături de România, aşa cum a fost dovedit, de exemplu, şi de recenta decizie a SUA de a spori prezenţa sa în România cu avioane F-16 în cadrul misiunii de Poliţie Aeriană din ţara noastră. Aşa cum am mai spus, în cadrul NATO, România este foarte bine apărată şi beneficiază de cele mai puternice garanţii de securitate din întreaga noastră istorie”, a conchis preşedintele Iohannis, potrivit news.ro.
ŞTIREA INIŢIALĂ
Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că militarii au găsit sâmbătă, lângă localitatea tulceană Plauru, fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă.
Ministeul Apărării Naţionale a transmis că militarii au făcut verificările după ce au primit informaţii despre existenţa unor elemente de dronă.
“Sâmbătă, militari din Forţele Navale Române, dislocaţi pentru misiuni de cercetare în zona localităţii Plauru, judeţul Tulcea, au executat activităţi de căutare în aria de responsabilitate, ca urmare a primirii unor informaţii de la autorităţile locale, transmise prin comenduirea garnizoanei Tulcea, cu privire la posibila existenţă a unor elemente de dronă la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru. În urma executării cercetării în teren, au fost descoperite fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Zona a fost securizată de militari, iar elementele descoperite vor fi ridicate pentru analiză şi expertizare tehnică”, a anunţat Ministerul Apărării, potrivit news.ro.
Ministerul Apărării Naţionale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre, a precizat sursa citată.
MApN afirmă că aceste atacuri sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu regulile dreptului internaţional umanitar, fiind crime de război.
“Forţele MApN rămân în continuare în alertă şi vor continua cercetările în zonele aflate în proximitatea locaţiilor unde forţele ruse execută atacuri asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre. De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real”, a precizat Ministerul Apărării.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News