Skip to content
Alegeri

Noi INCIDENTE la vot: Dosar penal după ce o persoană a dat alimente alegătorilor ca să voteze și amenzi pentru propagandă electorală

Inquam Photos / Octav Ganea

O persoană este cercetată deoarece ar fi corupt mai mulți alegători cu alimente, iar alta a fost amendată pentru că a făcut propagandă electorală în mediul online, în ziua alegerilor. Polițiștii din Ialomița au deschis anchete în ambele cazuri, anunță MEDIAFAX.

Potrivit IPJ Ialomița, în prima parte a zilei de votare, în județ au fost înregistrate două sesizări cu privire la contravenții sau infracțiuni electorale. În fiecare caz, au fost demarate imediat cercetări.

Polițiștii din Fetești au primit o sesizare cu privire la o posibilă infracțiune de corupere a alegătorilor cu alimente, în oraș, în apropierea secțiilor de votare 52, 53 și 54. Polițiștii continuă cercetările, în cauză fiind întocmit un dosar penal de corupere a alegătorilor.

De asemenea, polițiștii din cadrul Secției nr. 6 Poliție Rurală Ion Roată s-au sesizat din oficiu, cu privire la faptul că în mediul online ar continua propaganda electorală. Persoana a fost amendată.

Pe parcursul zilei, în județul Ialomița nu au fost înregistrate ale incidente electorale, precizează polițiștii.

Polițiștii din Covasna au sesizat că pe pagina oficială a unui partid politic a fost postat un mesaj caracter electoral în ziua votului, reprezentantul formațiunii fiind chemat la sediul IPJ pentru a fi sancționat.Alt bărbat a fost amendat pentru că a distribuit un mesaj electoral în Târgu Secuiesc.

Polițiști din Covasna au constatat că, duminică, în ziua votului, pe pagina oficială a unui partid politic a fost postat un mesaj cu caracter electoral, continuând, astfle, propaganda electorală după încheierea acesteia.

„Reprezentantul partidului va fi invitat la sediul poliției în vederea aplicării sancțiunii contravenționale prevăzute de Legea 208/2015”, anunță IPJ Covasna.

De asemenea, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Târgu Secuiesc s-au sesizat din oficiu după ce un bărbat a distribuit, pe o rețea de socializare, un videoclip și o postare care conțineau mesaje cu caracter electoral. Oamenii legii spun că, astfel, s-a continuat propaganda electorală după încheierea sa.

Bărbatul a fost sancționat contravențional în conformitate cu Legea 208/2015.

Un gorjean care a mers la urne beat, și-a dat jos masca și a sunat la 112 a primit o amendă record de 2.500 de lei.

Polițiștii gorjeni anunță că în cele nouă ore de la deschiderea secțiilor de vot nu s-au înregistrat incidente care să afecteze alegerile.

Totuși, polițiștii din Târgu Jiu s-au sesizat că un bărbat de 50 de ani din municipiu a continuat campania electorală. Față de bărbat a fost luată măsura sancționării contravenționale conform Legii nr. 208/2015.

Pe de altă parte, polițiștii din Rovinari au sancționat un bărbat de 49 de ani din comuna Negomir cu amendă în valoare de 2.000 de lei și cu amendă de 500 de lei. Bărbatul, fiind sub influența alcoolului, s-a prezentat la o secție de votare din comuna Negomir, fără să poarte masca de protecție, acesta devenind recalcitrant în momentul în care i s-a atras atenția de către polițist, apelând în mod nejustificat numărul unic de urgență 112.

Și un primar din județul Brăila este cercetat pentru că ar fi împărțit alegătorilor bani și bunuri. În cazul lui se fac cercetări într-un dosar de corupere a alegătorilor. Un alt brăilean a fost amendat de polițiști pentru că a făcut propagandă electorală în ziua alegerilor parlamentare.

„În jurul orei 13:45, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că pe raza unei localității, primarul localității împarte bunuri și bani alegătorilor, în scopul influențării voturilor. În cauză a fost întocmit dosar penal și se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegătorilor”, a anunțat IPJ Brăila.

De asemenea, polițiștii brăileni au amendat cu 4.500 de lei o persoană care a făcut propagandă electorală pe rețelele de socialziare în ziua alegerilor.

„La ora 12:30, polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că pe o rețea de socializare, un bărbat continuă propaganda electorală, constând în aceea că îndeamnă cetățenii să voteze un anumit candidat. Bărbatul a fost identificat și invitat la sediul poliției în vederea clarificării situatiei, acesta fiind sancționat contravențional, cu amendă în valoare de 4.500 lei, conform Legii 208/2015. De asemenea, postarea în cauză a fost ștearsă de pe rețeaua de socializare”, au comunicat reprezentanții IPJ Brăila.

Pe parcursul zilei, la Poliția Brăila au fost înregistrate 16 sesizări referitoare la posibile fapte care au legătură cu procesul electoral. În prezent, zece dintre acestea sunt în curs de verificare, au fost întocmite trei dosare penale, a fost aplicată o sancțiune contravențională, iar două dintre sesizări nu s-au confirmat.

În Bacău, un tânăr de 18 ani a fost surprins, duminică, într-o secție de vot din județul Bacău purtând mască de protecție cu conotație politică. Polițiștii l-au amendat.

Poliţiştii băcăuani s-au autosesizat, până la ora transmiterii știrii, cu privire la 6 posibile fapte care au legătură cu procesul electoral, respectiv continuarea propagandei electorale, prin intermediul reţelelor de socializare, după încheierea campaniei.

„În fiecare caz, au fost demarate imediat verificări. Până acum, în 3 dintre situaţiile menționate, s-a luat măsura sancţionării contravenţionale cu amenzi în valoare de 9000 de lei”, spune Cătălina Păduraru, purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău.

Totodată, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că, la intrarea în încinta unei unităţi de învăţământ unde sunt amenajate două secţii de votare, o persoană poartă mască de protecţie, posibil cu o conotaţie politică.

Poliţiştii au făcut verificări şi l-au identificat pe un tânăr de 18 ani care a ost amendat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *