Skip to content
Economie Politică

Noi măsuri inedite ale guvernării PSD. Teodorovici preia din antribuțiile șefei ANAF

Playtech

Ministrul Finanțelor va prelua de la președintele ANAF o parte semnificativă din atribuțiile de a stabili prin ordine și instrucțiuni procedurile de administrare a impozitelor și taxelor datorate bugetului general consolidat.

Astfel, ministrul Eugen Teodorovici va fi cel care va decide aceste aspecte prin ”ordin al ministrului finanțelor publice, cu consultarea ANAF”, urmând ca președintele ANAF, Mihaela Triculescu, să emită în continuare ordine doar în anumite cazuri, exceptate de la prevederea generală, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență deja redactat la nivelul ministerului, au declarat surse oficiale pentru Profit.ro.

Mihaela Triculescu a fost numită de Teodorovici la conducerea ANAF la începutul acestui an, cu susținerea consilierului guvernamental Darius Vâlcov.

Ordinele și instrucțiunile pentru aplicarea unitară a Codului Fiscal sunt emise acum de ministrul Finanțelor.

Ordinele și instrucțiunile referitoare la proceduri de administrare a impozitelor și taxelor datorate bugetului general consolidat, cu excepția bugetelor locale, sunt emise de președintele ANAF, iar ordinele și instrucțiunile referitoare la proceduri de administrare a impozitelor și taxelor locale trebuie aprobate prin ordin comun al ministrului Finanțelor și al ministrului Dezvoltării Regionale.

Potrivit sursei citate, proiectul de ordonanță prevede că ”ordinele și instrucțiunile referitoare la proceduri de administrare a impozitelor și taxelor datorate bugetului general consolidat, cu excepția bugetelor locale, se emit, după caz, de ministrul Finanțelor sau de președintele ANA”.

Ministrul Teodorovici va dobândi astfel dreptul de a emite ordine și instrucțiuni și pe aspecte care acum sunt strict în competența președintelui ANAF.

Mai mult, sintagma ”ordin al președintelui ANAF/ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală/ordin al ANAF” din Legea privind Codul de procedură fiscală și din Legea privind Codul fiscal va fi înlocuită cu sintagma ”ordin al ministrului Finanțelor, cu consultarea ANAF”, cu excepția anumitor articole.

Argumentul invocat este ”asigurarea coerenței și voinței legiuitorului în procesul de emietere a legislației subsecvente”.

Ministrul Finanțelor va prelua aceste atribuții, iar ANAF va rămâne doar cu rol consultativ.

 

Puteți citi mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *