Skip to content
Opinii & Analize

Noi n-avem nevoie de un cutremur ca-n Turcia, că ne autodistrugem altfel

Probabil ai citit deja retorica tuturor editorialiștilor pe tema cutremurului din Turcia. Ce ne facem noi dacă pățim așa ceva? Cum vom gestiona? Suntem pregătiți? Hai s-o lămurim repede: vestea bună e că n-o să pățim așa ceva. Vestea rea este că nu suntem pregătiți nici pentru ceva mai ușor.

Ce a pățit Turcia nu se poate petrece la noi niciodată. Noi stăm pe niște plăci tectonice încălecate deja una peste alta, care se mai mișcă câte-un pic, câteodată. Turcia stă pe două plăci care se ating lateral, ca mașinile într-o manevră de parcare nefericită. La noi un cutremur poate dura maxim 20 de secunde. Turcii au avut noroc, la ei poate dura și ore în șir.

Pe de altă parte, cine a văzut Turcia și anul ăsta și acum zece ani își poate da seama că forța de reconstrucție a acestei țări este redutabilă. Acum douăzeci de ani aveau roșii, alune și turism. Acum zece ani au șocat cu licee și universități comparabile cu cele mai mari din lume. Iar acum au companii care fac orice, de la pistoale cu apă la drone. Cum s-ar zice, au avut un plan și s-au ținut de el.

Noi, în schimb, am distrus învățământul până la nivelul care-i plăcea lui Băsescu, mai facem doar ospătari. Am distrus și firmele românești de construcții, SLAVA DNA. Capital românesc? Pe afară, în țări cu fiscalitate normală unde nu ajungi la pușcărie pentru că ai vrut o lucrare dorită și de vreun bădălău. Am avut și noi un plan, după cum se vede: să distrugem tot. Dintr-o țară 99% autonomă, care la cutremurul din 77 s-a descurcat onorabil, acum nu mai avem nici motorină destulă, să punem în ambulanțe și în camioanele pentru moloz.

Iar pe la noi pe acasă e la fel. Să ridice mâna cine are pe hol un rucsac cu un sac de dormit, o lanternă, un telefon, o cartelă și o baterie externă, un pateu și o ciocolată, 200 de lei cash, medicamentele luate frecvent, o sticlă de apă, una de apă oxigenată și copii după actele esențiale ale familiei, casei și mașinii.

Un cataclism ca în Turcia ar șterge România de pe hartă. Dar nu e nevoie de așa ceva. Noi ne ștergem singuri, cu încă două-trei cataclisme cum am mai avut: uraganul Iliescu, taifunul Băsescu, inundația Ciorbea, alunecarea de teren Orban, tornada Cîțu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *