Skip to content
Politică

Noi negocieri pe tema salariului minim au loc azi la Ministerul Muncii

Noi negocieri pe tema salariului minim au loc azi la Ministerul Muncii La propunerea Comisiei Europene, oficialii lucrează la un proiect de act normativ pentru o indexare automată a salariului minim pe economie. Mecanismul ar urma să fie aplicabil de la anul, potrivit realitatea.net.

Până în prezent s-a stabilit că salariul minim va crește de la 1 mai 2016, până la 1.250 de lei. Numărul de beneficiari ai creșterii salariului minim este de 1.131.686 persoane, din care 1.092.364 în sectorul concurențial și 39.322 în sectorul bugetar.

Se estimează totodată că majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice, prin stimularea ocupării și reducerea muncii la negru, asupra mediului de afaceri: majorarea salariului minim la 1.250 lei va conduce la un efort financiar suplimentar suportat de angajator de 1.015 lei/salariat, aferent celor șapte luni din anul 2016, din punct de vedere social: proiectul de hotărâre are un impact social important, asigurând creșterea nivelului de trai și reducerea decalajelor sociale, salariul minim lunar net al unui salariat care nu are persoane în întreținere

Majorarea salariului minim urmărește îmbunătățirea ponderii acestuia în salariul mediu, astfel încât raportul dintre aceste două salarii să se apropie de 60%, procent regăsit în țările dezvoltate din Uniunea Europeană”, spun reprezentanții Ministerului Muncii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *