Noi norme pentru producătorii de gemuri, jeleuri și marmelade. Se schimbă și etichetele

Sursa foto: Pexels
Gemurile vor trebui să aibă cu 100 de grame mai multă pulpă sau piure la 1.000 de grame de produs finit pentru a putea fi etichetate ca gem de fructe, potrivit unui proiect de ordin ce transpune noile reglementări europene. Gemurile, jeleurile şi marmeladele de fructe vor avea și alte etichete, cu mai multe informații despre produs.

Pentru a transpune în legislația națională mai multe Directive UE, Ministerul Agriculturii vrea să modifice un Ordin din 2003 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, conținutul, fabricarea și etichetarea gemurilor, jeleurilor și marmeladelor de fructe, precum și piureului de castane îndulcit, destinate consumului uman.

Astfel, vor apărea modificări atât în ceea ce privește conținutul acestor produse cât și informațiile de pe etichete.

Mai exact,  gemul a fost definit ca  un amestec cu consistență adecvată de gel, obţinut din zaharuri, pulpă și/sau piureul uneia sau mai multor tipuri de fructe şi apă.
Gemul de citrice poate fi obţinut din fructul întreg, tăiat în fâșii și/sau felii.

Cantitatea de pulpă și/sau de piure utilizată pentru fabricarea a 1.000 grame de produs finit trebuie să fie de minimum:
– 450 grame în general față de 350 grame, potrivit actualei legislații,
– 350 grame în cazul coacăzelor roşii, al scorușelor, al fructelor de cătină albă, al coacăzelor negre, al măceșelor şi al gutuilor față de 250 de grame;
– 180 grame în cazul ghimbirului față de 150 de grame acum;
– 230 grame în cazul merelor anacard față de 160 de grame acum,
– 80 grame în cazul fructelor pasiunii față de 60 de grame acum.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: