Skip to content
Economie

Noi (nu) de vindem țara! Datoria externă a României a depăşit valoarea pământului arabil al ţării

Jurnalul National - Antena3

În 1 iulie 2019, conform Băncii Naţionale a României, ţara noastră avea datorii externe în sumă de 103,671 miliarde de euro, în creştere cu mai bine de 4 miliarde faţă de începutul anului. Spre comparaţie, tot terenul arabil al ţării noastre valorează doar 75 de miliarde de euro, scrie jurnalistul Costel Crângan pe adevarul.ro.

În vreme ce mai-marii naţiei ne dau asigurări că totul e sub control şi că – să moară duşmanii lu’ Veoricaaaa! – ţărişoara n-a dus-o niciodată mai bine de atât, Banca Naţională a României (BNR) ne dă o veste stupefiantă: datoria externă a depăşit pentru prima oară în istorie pragul de 100 de miliarde de euro, ajungând, la data de 1 iulie 2019, la suma astronomică de 103,671 miliarde de euro.

(…) Datoria externă a României este MAI MARE decât valoarea întregii suprafeţe de teren arabil a ţării. Mai exact, cele 14,7 milioane de hectare existente, calculate la preţul mediu de 5.128 de euro fiecare (calculat de Institutul Naţional de Statistică pe baza tranzacţiilor din ultimele 12 luni), valorează doar un pic peste 75 de miliarde de euro.

Pe cap de român, datoria ar fi de 4.900 de euro, incluzându-l aici şi pe cel născut acum 5 secunde, dar şi pe moşneagul de 107 ani ţinut în viaţă de aparate, la centrul de îngrijiri paliative. Pe cap de familie (7,47 milioane de gospodării există în România conform ultimelor date statistice), situaţia este şi mai înfiorătoare: am avea de dat fix 13.788 de euro, fiecare cap de familie, pentru a acoperi nepăsarea, incompetenţa, hoţia şi prostia tuturor politicienilor şi „tehnocraţilor” care au stat la cârmă din 1989 încoace, mai scrie jurnalistul.

(…) Partea şi mai tristă este că primele 6 luni din 2019 au fost un adevărat dezastru bugetar pentru România. Datoria externă a crescut, zice BNR, cu un pic peste 4 miliarde de euro, adică – ţineţi-vă bine! – cu 22,22 milioane de euro pe zi. E o treabă, nu glumă, să îndatorezi poporul cu o aşa viteză. Ar fi şi o veste bunicică. Banca Naţională ar avea rezerve valutare care ar acoperi 73% din datoria externă.

Puteți citi articolul integral aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *