Noi paşi în decontarea noilor tehnologii de radioterapie pentru pacienţii cu cancer

Alexandru Rafila (Inquam Photos/Alexandru Busca)
Sursă foto: Inquam / Alexandru Busca

Lupta cu cancerul poate fi învinsă în România cu ajutorul celor mai moderne tehnici de radioterapie care şi-au demonstrat deja eficienţa în străinătate. Este însă nevoie ca autorităţile de la noi să deconteze cele mai noi soluţii de terapie care sunt acum disponibile şi în ţară.

În acest fel, pacienţii nu mai sunt nevoiţi să plece în străinătate şi se pot trata fără costuri suplimentare. În cadrul conferinţei „Câștigă lupta cu cancerul – noile arme”, marca Antena 3 CNN, autorităţile şi-au aratăt deschiderea astfel încât radioterapia modernă să devină realitate în România.

Bolnavii cu afecţiuni oncologice pot avea acces la cele mai noi tehnici de radioterapie fără a fi nevoiţă să plece în afara ţării departe de familie.

„Lucrăm la stabilirea criteriilor de calitate pentru acreditarea diverselor categorii de unităţi medicale care deservesc pacienţii oncologici, creăm reţele regionale ierarhizate din punct de vedere al competenţei pe care o are fiecare tip de unitate sanitară”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

„Vreau să fie fiecare pacient aproape într-o rază de 100 de kilometri, să fim rezonabil, de un centru care poate să îi ofere radioterapie în condiţii de ambulator, să nu fie spitalizat, să rămână acasă”, a precizat Gabriel Kacso, preşedintele Comisiei de Radioterapie.

În acest fel, banii nu mai pleacă din ţară, iar sistemul de finanţare devine mai rentabil.

„Noi am putea livra multe tipuri de tratamente cu aparatul şi echipamentul pe care le avem. Nu există tarif pentru aşa ceva”, a explicat dr. Sorin Blaga, medic la un centru privat de radioterapie.

„România are în fiecare an 20.000 de decese evitabile în patologia oncologică. Totalul deceselor în România este cu 48% mai mare decât media europeană. Decalajul de acces la investigaţii şi tratamente între România şi Europa civilizată şi responsabilă este de 5-6 ani”, a dezvăluit Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor cu Cancer.

Există însă modele de succes privind decontarea serviciile de radioterapie modernă.

„La nivel de buget, partea de decontare este importantă. Depinde şi de tehnologia modernă existentă. Dacă avem echipamente de înaltă tehnologie pe partea de radioterapie, puteţi administra tratamente în cinci sesiuni, dacă nu aveţi echipamente de înaltă tehnologie puteţi să faceţi aceasta în 40 de fracţiuni”, a explicat Fulya Agaoglu, medic specialist radioterapie în Turcia.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: