Skip to content
Politică

Noi proteste anti-grațiere? Șerban Nicolae: Nu mi-a fost teamă nici în 1989! EXCLUSIV

psnews.ro

PSD, prin senatorul Șerban Nicolae, insistă cu intenția de modificări legislative în sensul grațierii unor pedepse, inclusiv pentru fapte de corupție (luarea și darea de mită, traficul și cumpărarea de influență). De data aceasta, însă, nu mai este vorba despre o ordonanță de urgență (OUG), ci despre un proiect de lege trecut prin Parlament.

CITIȚI ȘI: PSD, nouă propunere controversată: Grațiere pentru luare și dare de mită

În acest context, redacția PSnews.ro a stat de vorbă cu parlamentarul social-democrat, vrând să afle ce va face dacă vor izbucni noi proteste, la fel ca în cazul vestitei OUG 13/2017.

În prima parte a declarației, președintele Comisiei juridice din Senat a adus din nou în discuție rațiunea unui asemenea proiect privind grațierea: eliminarea supraaglomerării din închisori, Șerban Nicolae prezentând cifre în sprijinul acestei idei.

„În condițiile în care principalul motiv al acestui act de clemență îl constituie supraaglomerarea din penitenciare, cum să stabilesc eu că cei care au pedepse pentru corupție (dar până în limitele în care se propune grațierea) să nu iasă din penitenciar? După ce logică? De regulă, la grațiere sunt exceptate infracțiunile cu violență, cele care pun în pericol siguranța statului sau siguranța persoanei. Astea sunt regulile. Se exceptează recidiviștii (pentru că asta înseamnă că ai acordat clemență unuia care nu e capabil să înțeleagă gestul – din moment ce are o conduită infracțională repetitivă) și astea-s criteriile. Din analiza pe care am solicitat-o eu la nivelul ANP (Administraţia Naţională a Penitenciarelor – n.r.), pe cei care sunt acum în penitenciare, grațierea ar aduce un beneficiu pentru circa 2.700 de persoane, a punctat PSD-istul.

În continuare, Șerban Nicolae s-a arătat sceptic că va avea loc o nouă serie de manifestații de stradă, amintind că inclusiv președintele Klaus Iohannis a renunțat la radicalismul inițial împotriva grațierii.

„Mi-e greu să cred că lumea iese în stradă pentru mine sau împotriva mea, dar, dincolo de chestiunea asta, lumea a ieșit în stradă și s-a spus inițial să nu se dea grațiere de niciun fel, niciodată. Ulterior, și președintele Iohannis, și alții și-au nuanțat poziția. De altfel, ceea ce s-a reproșat la vremea respectivă era ca grațierea să nu se dea prin ordonanță, ci să facă obiectul dezbaterii în Parlament – ceea ce facem. Ideea că propunerile mele au fost deja însușite și promulgate de președintele Iohannis ca fiind devenite lege este mult devansată, mult prea prematură”, a afirmat Nicolae.

Am insistat: ce va face Șerban Nicolae dacă totuși vor izbucni proteste? La rândul lui, senatorul PSD a dat de înțeles că eventualele demonstrații ar avea „o mentalitate retrogradă”, precum cea dinainte de 1989.

Eu nu cred foarte tare în buna-credință a tuturor acestor proteste, pentru că, așa cum ați văzut, unii dintre protestatari au ieșit împotriva Ordonanței 13, alții au ieșit împotriva Guvernului, alții ies împotriva CCR-ului, alții ies ca să susțină DNA-ul sau pe nu știu ce persoane. De aceea, mi-e greu să fac o analiză, să spun că mi-e teamă sau nu mi-e teamă. De altfel, să-mi fie teamă de opinia mea este inadmisibil. Din punctul meu de vedere, eu propun un subiect de dezbatere. Și atunci faptul că unii consideră că sunt anumite teme-tabu de care n-ai voie să te atingi, în legătură cu care n-ai voie să ai opinii, în legătură cu care n-ai voie să faci o dezbatere ține mai degrabă de o mentalitate retrogradă, împotriva căreia am ieșit în stradă în 1989, în decembrie. Și n-are rost să-mi fie teamă acum pentru ceea ce nu mi-a fost teamă atunci. Să-și asume alții o societate în care nu ai dreptul la opinie, în care ai subiecte-tabu, în care n-ai voie să-ți spui părerea despre treburile de interes public. Să-și asume ei o asemenea societate! Eu, unul, nu”, a încheiat liderul grupului PSD din Senat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *