Skip to content
Europa

Noi proteste masive în Franța împotriva vaccinării obligatorii și a introducerii permisului COVID-19

twitter

Zeci de mii de francezi au manifestat sâmbătă după-amiază pe străzile Franței împotriva introducerii permisului de sănătate și a vaccinării obligatorii pentru anumite profesii.

A fost al doilea weekend consecutiv în care mii de oameni s-au adunat pe stradă împotriva deciziei guvernului de a face obligatoriu un permis de sănătate pentru a avea acces la restaurant, baruri și evenimente culturale, scrie euronews.

Permisul atestat că titularul a fost fie complet vaccinat, a fost testat negativ în ultimele 24 de ore, fie s-a recuperat de COVID în ultimele șase luni.

Noua măsură a fost anunțată săptămâna trecută de președinte Emmanuel Macron în încercarea de a spori vaccinările, deoarece țara se luptă cu o creștere a cazurilor de coronavirus, transmite B1.ro.

Între timp, la Londra, Marea Britanie, sute de oameni s-au adunat în centrul orașului, demonstrând împotriva planurilor privind introducerea pașaportului de vaccinare.

Majoritatea protestatarilor aveau simboluri care aminteau d eprotestele  „vestelor galbene”. Poliția s-a ciocnit cu protestatarii pe parcursul manifestărilor.

Aceste demonstrații vin întrucât o foarte mare majoritate a francezilor (76%) aprobă decizia președintelui Emmanuel Macron de a face vaccinarea obligatorie pentru lucrătorii din domeniul sănătății și alte profesii, cu penalități atașate, potrivit unui sondaj Elabe pentru BFMTV din 13 iulie.

Prelungirea permisului de sănătate primește, de asemenea, majoritatea aprobărilor. În afara Parisului, au loc mitinguri în zeci de orașe și orașe din Franța.

La Marsilia, mii de oameni din toate generațiile au mărșăluit  strigând „Libertate, libertate” sau „Macron, permisul tău, nu vrem”, a menționat AFP.

Cel puțin o duzină de mitinguri au loc în Auvergne-Rhône-Alpes. Manifestările au loc la Valence, unde sunt câteva mii de oameni, la Lyon, la Auxerre, unde mărșăluiesc câteva sute de oameni, la Bourg-en-Bresse, la Grenoble.

În regiunea Grand Est, aproximativ 4.000 de persoane demonstrează, potrivit poliției.

Sâmbăta trecută, peste 110.000 de persoane au manifestat în toată Franța împotriva vaccinării obligatorii sau a permisului de sănătate, inclusiv 18.000 la Paris împărțite în mai multe procesiuni și 96.000 în restul țării, potrivit Ministerului de Interne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *