Skip to content
Politică

Noi punţi de colaborare România-China, discutate la Camera de Comerţ şi Industrie a României

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a găzduit, joi, Seminarul de afaceri România – Qingdao, la care a participat o importantă delegaţie economică din Qingdao (provincia Shandong, China) şi din România.

Obiectivul principal al seminarului este acela de a facilita dialogul între companiile româneşti, interesate să îşi extindă aria de activitate, şi mediul de afaceri din provincia Shandong, informează un ocmunicat trimis PSnews.ro.

Preşedintele CCIR, Mihai Daraban, a declarat, în deschiderea evenimentului, că Sistemul Cameral românesc are marele avantaj de a avea reprezentativitate în fiecare judeţ din ţară.

„În discuţiile bilaterale pe care le-am avut, am punctat avantajele geostrategice reciproce, sarcina mea fiind, bineînţeles, aceea de a promova România cu toate avantajele ei. Am subliniat faptul că orice marfă ar veni din Extremul Orient către Europa trebuie, într-un fel sau altul, să treacă canalul Suez şi avem avantajul că distanţa dintre Portul Constanţa şi canalul Suez este de 3 zile şi jumătate”, a afirmat preşedintele CCIR.

În acelaşi timp, Mihai Daraban a evidenţiat importanţa Coridorului European nr. 7 (Dunăre – Marea Neagră), prin care se pot atinge acele ţări din Europa fără ieşire la mare. Nu în ultimul rând, Daraban a subliniat că în Portul Constanţa pot intra navele cu cel mai mare tonaj acceptat de autorităţile turceşti, pentru a tranzita Bosforul.

De asemenea, ambasadorul Chinei în România, Xu Feihong, a apreciat relaţiile bilaterale dintre cele două părţi, având în vedere situaţia economică globală, în care China a devenit al 11-lea cel mai mare partener comercial al României la nivel mondial.

„Exporturile produselor din carne, lactate şi ouă către China au crescut cu 95% şi s-au înmulţit firmele chineze care vin în România să facă documentare, în ceea ce priveşte investiţiile în sectoare precum: piese auto, confecţii şi textile, prezentând o perspectivă foarte bună de dezvoltare”, a spus ambasadorul.

Secretarul general al Comitetului CPC Qingdao, Wang Luming, a declarat că „România are cel mai bun port din Peninsula Balcanică, supranumit Perla Mării Negre, iar Portul Qingdao este supranumit Perla Mării Calde din China. Tot Qingdao ocupă locul 2, după Shanghai, în ceea ce priveşte volumul mărfurilor tranzitate pentru export-import. În 2015, portul a manipulat 485 tone de încărcătură (cargo) şi 17.43 milioane containere standard, clasându-se pe locul 7 în lume, ca mărime. Portul Qingdao a stabilit relaţii comerciale cu peste 700 de porturi, în mai mult de 180 de ţări si regiuni”.

Delegaţia chineză a inclus o importantă componentă economică, formată din 18 companii reprezentative în domenii precum: IT şi comunicaţii, finanţe/bănci, agricultură si distribuţie, construcţii, intermedieri financiare şi asigurări, produse electrocasnice, băuturi carbogazoase, băuturi alcoolice, investiţii, imobiliare, logistică,  produse agricole, textile, bumbac, transporturi maritime, servicii portuare, electronică, transport feroviar, echipamente de tranzit feroviar, se mai arată în comunicat.

Amintim că schimburile comerciale bilaterale România – Republica Populară Chineză au o valoare de peste 3,41 miliarde de euro, înregistrată la nivelul anului 2015. Exporturile României au o valoare de 524,78 milioane de euro, iar importurile de peste 2,88 miliarde de euro. La 31 ianuarie 2016, conform ONRC, în România se regăsesc 4.250 de companii active în România cu capital şi acţionariat majoritar chinez (conform SNIA), cu un capital social subscris de 227,6 milioane de euro.

Provincia Shandong este a treia ca importanţă economică în China, cu un PIB de 208 miliarde de dolari, înregistrat în primul trimestru din 2015, fiind una dintre cele mai bogate provincii şi, totodată, una din cele mai populate zone din China.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *