O directivă a UE privind echilibrul de gen în consiliile de administrație ale marilor companii listate la bursă a intrat în vigoare la sfârșitul anului 2024. Comisia Europeană susține că directiva are ca obiectiv o reprezentare mai echilibrată a sexelor, dar ea vine în contradicție cu raportul realizat de economistul Mario Draghi, chiar la cererea Comisiei. Draghi a arătat că regulile birocratice, care nu au legătură cu realitățile economice, duc la scăderea dramatică a competitivității companiilor europene.
Directiva stabilește un obiectiv pentru marile companii cotate la bursă din UE de 40% din sexul subreprezentat în rândul directorilor neexecutivi și 33% în rândul tuturor directorilor.
Termenul limită pentru transpunerea directivei de către statele membre a fost 28 decembrie 2024, iar companiile trebuie să îndeplinească obiectivele stabilite de UE până la 30 iunie 2026.
Companiile din Europa se confruntă cu trei obstacole principale cauzate de creșterea ponderii reglementărilor.
În primul rând, acestea trebuie să se conformeze modificărilor frecvente ale legislației UE în timp, ceea ce se traduce prin suprapuneri și neconcordanțe. De exemplu, o analiză a lacunelor realizată de Business Europe cu privire la 13 acte legislative ale UE a evidențiat suprapuneri în 169 de cerințe, inclusiv diferențe (29%) și neconcordanțe totale (11%).
În al doilea rând, întreprinderile din UE se confruntă cu o povară suplimentară din cauza transpunerii la nivel național, de exemplu atunci când statele membre modifică legislația UE sau pun în aplicare legi cu cerințe și standarde divergente de la o țară la alta. Legislația GDPR, de exemplu, a fost pusă în aplicare cu un grad ridicat de fragmentare, ceea ce subminează obiectivele digitale ale UE.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News