Restaurantele și alte unități de alimentație publică sunt obligate, să aplice o serie de reguli privind reducerea risipei alimentare, noile dispoziții aplicându-se și clienților.
Profit.ro a anunțat recent că măsurile de reducere a risipei alimentare, prin donarea alimentelor apropiate de data expirării, nu vor mai fi opționale, ci obligatorii pentru operatorii din domeniul agroalimentar .
Concret, începând de joi, 21 martie, toate localurile trebuie să afișeze vizibil fie la intrarea în restaurant, fie în meniu posibilitatea ca oamenii să-și ia la pachet mâncarea pe care nu reușesc să o mănânce în restaurant, scrie Adevărul.
Clienții nu vor mai plăti nimic pe recipiente, al căror cost va fi suportat de local, restaurant sau cafenea.
În ce privește magazinele alimentare, acestea trebuie să ieftinească alimentele care se apropie de data de expirare sau să le doneze unor ONG-uri sau adăposturi pentru animale.
Lista principalelor reguli privind risipa alimentara care se aplică de joi, 21 martie:
– măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanțul agroalimentar, începând cu producția, procesarea, depozitarea, distribuția și comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră și al serviciilor alimentare;
– măsuri privind vânzarea cu preț redus a produselor aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate;
– măsuri pentru redistribuirea alimentelor prin transfer cu titlu gratuit, pentru consumul uman, către operatorii receptori (Regulamentul CE nr. 852/2004), precum și măsuri privind redistribuirea alimentelor, prin transfer, pentru consumul uman, către operatori economici;
– măsuri pentru utilizarea și consumul produselor alimentare în hrana animalelor, până la expirarea termenului de valabilitate a acestora, cu respectarea legislației sanitare veterinare în domeniul nutriției animale;
– măsuri pentru direcționarea produselor de origine animală devenite improprii consumului uman către utilizatori înregistrați în vederea utilizării de material categoria 3 pentru hrana animalelor din adăposturi;
– măsuri pentru direcționarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în compost;
– măsuri pentru direcționarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în biogaz;
– măsuri pentru dirijarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman către o unitate de procesare autorizată;
– măsuri pentru eliminarea și utilizarea subproduselor de origine animală și a produselor derivate, materiale de categoria 3.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News