Skip to content
Economie

Noi reguli pentru cei care vor să deschidă o franciză

Regulile de franciză din România vor fi schimbate, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, printr-un proiect de lege propus de Guvern și aflat în ultima etapă de adoptare în Parlament.

Proiectul obligă francizorul să înființeze „o unitate-pilot”, introduce condiții de informare prealabilă și stabilește un registru special. Acum, însă, în pragul adoptării, aleșii au stabilit, printre altele, că până la debutul pe scară largă a afacerii, francizorul va trebui să opereze unitatea pilot cel puțin pentru un an.

" "
" "

Context: Noile reguli de franciză din România, prin care un antreprenor primește acordul de exploatare a unor drepturi de proprietate industrială sau intelectuală pentru producția sau comercializarea unor produse și/sau servicii în schimbul unei redevențe, au fost aprobate de Guvern în octmobrie anul trecut, printr-un proiect de lege transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului, scrie profit.ro.

Argumentul schimbărilor: Companii românești în principal din zona de imobiliare și brokeraj bancar au pus bazele unor rețele nesustenabile la scurt timp de la înființare, generând falimente pentru sute de francizați care au cumpărat iluzii deșarte. Acum, va fi creată „o unitate-pilot”, introduse condiții de informare prealabilă și înființat un registru special.

Una dintre cele mai importante modificări pregătite este înființarea unei așa-numite unități-pilot, prezentată ca ”echivalentul unui prototip, menit să asigure cea mai facilă cale de aplicare în practică a rețetei de succes a francizorului, de a testa sistemul de franciză și infrastructura acestuia”, prevede proiectul de lege.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *