În anul școlar 2025/2026, cei 1,9 milioane de preşcolari şi elevi din învăţământul primar şi gimnazial vor primi fructe, legume, lactate și produse de panificație în valoare de 822,2 milioane de lei, cu 8,1% mai mult decâgt anul trecut, potrivit unui proiect de Hotărâre privind Programului pentru şcoli al României.
Pentru anul școlar 2025/2026, Guvernul ar putea crește cu 8,1%, până la peste 822,2 milioane de lei alocarea din fonduri UE pentru programul pentru şcoli al României prin care peste 1,9 milioane de preșcolari și elevi din învăţământul primar şi gimnazial vor primi fructe, legume, lapte natural de consum şi/sau produse lactate şi produse de panificaţie.
Distribuţia săptămânală a produselor cuprinde 2 porţii de fructe şi/sau legume, 3 porţii de lapte, 2 porţii de produse lactate şi 5 porţii de produse de panificaţie. Totodată, potrivit proiectului aflat în dezbatere publică, autoritățile contractante vor putea acorda biscuiți și/sau covrigi uscați și în zilele de distribuție a laptelui și a produselor lactate, astfel încât, pentru asigurarea diversității, porțiile de fructe și/sau legume, respectiv porțiile de lapte și produse lactate, vor fi însoțite de o singură porție de biscuiți și/sau covrigi uscați și/sau corn și/sau baton.
Astfel, din septembrie, școlile și grădinițelor vor oferi copiilor :
-o porție de fructe și legume în valoare de 0,8 lei față de 0,7 lei anul trecut.
– o porție de lapte de consum şi produse lactate în valoare de 1,18 lei față de 1,11 lei,
– o porție de produse de panificaţie în valoare de 0,76 lei față de 0,65 anul trecut.
Și aceasta în contextul în care cele 822,2 milioane de lei sunt împărțite astfel :
– 109,8 milioane lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 38.132 mii lei pentru derularea
măsurilor educative aferente;
– 386,9 milioane lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf
şi 38,1 milioane lei pentru derularea măsurilor educative aferente;
c) 249,2 milioane lei pentru acordarea gratuită de produse de panificaţie, exclusiv din bugetul naţional.
Banii provin de la bugetul de stat pe perioada de indisponibilitate a fondurilor UE în valoare de 86,9 milioane de lei (17,4 milioane de euro) şi ajutorul naţional în valoare de 735,3 milioane de lei (147,8 milioane de euro).
Pentru anul şcolar 2025-2026, România a obţinut 17,4 milioane de euro , conform Deciziei de punere în aplicare (UE) 2025/680, respectiv 6,1 milioane de euro pentru fructe şi legume şi 11,3 milioane de euro pentru laptele destinat şcolilor.
„Consiliilor județene, asociații, patronate, operatori economici, au reliefat necesitatea actualizării limitelor valorilor zilnice/preșcolar/elev pentru porţia de fructe și legume, pentru porţia de lapte şi produse lactate, precum și pentru porția de produse de panificație, din următoarele considerente: prețurile au suferit influențe datorate indicelui de inflatie ridicat, înregistrat în piață, precum și ca urmare a creșterii prețurilor la utilități, respectiv gaze naturale, energie electrică, combustibili, cât și a creșterii prețurilor la îngrășăminte, furaje, care afectează în mod negativ costurile de producție și riscă să producă un fenomen de retragere al operatorilor economici care furnizează produse în cadrul programului”, se arată în preambulul hotărârii.
Ce modificări mai apar
De asemenea, directorii unităților de învățământ vor avea dreptul să respingă în momentul recepției, produsele distribuite care nu corespund condițiilor de calitate, iar furnizorul are obligația de a înlocui produsele refuzate pe parcursul aceleiași zile sau în funcție de modul de distribuție.
Nu în ultimul rând, se vor organiza controale oficiale privind siguranța alimentelor în unitățile de procesare a laptelui și produselor lactate, unitățile de panificație, depozitele de fructe și legume, spațiile de alimentație publică din școli indiferent de natura acestora.
Măsura este luată în urma sesizărilor primite din partea beneficiarilor programului, referitoare la calitatea produselor distribuite în unitățile de învățământ preșcolar și școlar.
De asemenea, proiectul prevede reducerea perioadei de consum pentru corn sau baton stabilită de producător, care nu trebuie șă depășească 5 zile calendaristice. S-au mai introdus pentru degustare în cadrul măsurilor educative, sucurile de fructe și /sau legume pasteurizate și ambalate, ca urmare a solicitărilor venite din partea autorităților contractante.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News