Skip to content
Societate

Noi restricţii propuse de DSP pentru limitarea cazurilor de infectare cu SARS-COV2 în Bucureşti

Inquam Photos/Octav Ganea

Direcția de Sănătate Publică București propune noi restricții în Capitală, după ce rata de infectare a ajuns marți la 6,22, iar o decizie ar urma să fie luată miercuri. Noile restricții anti-COVID din Bucureşti ar urma să fie decise de către Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență.

Printre măsurile propuse se numără închiderea școlilor și grădinițelor, limitarea numărului clienților în magazine, declararea programului de lucru, interzicerea organizării de evenimente sau activități private pentru copii în spații închise precum afterschool-uri și închiderea locurilor de joacă pentru copii în parcuri.

Restricțiile propuse sunt:

  • Obligativitatea instituțiilor și autorităților publice de a face la intrarea în sediu triaj epidemiologic și de a asigura dezinfectarea mâinilor
  • Obligativitatea de a asigura programul decalat al angajaților, atât la nivelul aurotităților publice, cât și la nivelul operatorilor economici
  • Participarea zilnică în sistem online a preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ
  • Interzicerea organizării de evenimente sau activități private pentru copii în spații închise precum afterschool-urile
  • Închiderea locurilor de joacă amenajate pentru copii în parcuri, între blocuri
  • Interzicerea activităților și competițiilor sportive pentru amatori. Cele profesioniste rămân deschise
  • Pentru spațiile comerciale – magazine, hipermarketuri, mall-uri – obligativitatea de respectare a spațiului de 4 metri pătrați pentru fiecare persoană, distanță de 2 metri între persoane. Fiecare comerciant trebuie să facă un calcul pe suprafața utilă pe care o are
  • La evenimentele private – înmormântări, cununii, botezuri – număr maxim de 16 persoane, care include și persoanele care oficiază slujba religioasă
  • Este interzisă desfășurarea de activități în cluburi, baruri discoteci. Terasele rămân deschise, dar cu respectarea regulilor

Propunerile au fost anunțate marți seară, la Digi 24, de către directorul adjunct al DSP București, Florentina Iacob. „Carantina totală în Capitală nu este o opțiune„, a declarat premierul Florin Cîțu, care le-a transmis bucureștenilor să ignore scenariile și să aștepte deciziile autorităților.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a spus, legat de carantinarea Bucureştiului, că ”nicio măsură nu poate fi exclusă niciodată, atât timp cât vorbim despre sănătatea oamenilor, dar nu vorbim despre carantinare în zilele imediat următoare”.

Citeşte şi: Autoritățile iau în calcul noi măsuri de restricție: magazinele s-ar putea închide la 18:00

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, critică însă măsurile anunțate de DSP pentru București, considerând că propunerile nu se bazează pe date concrete. „Am văzut propunerile DSP. Cele mai multe se aplică și azi. Unele nu au la bază un calcul. Dacă ne uităm la magazinele comerciale se spune de 4 metri. […] Nu am văzut în spate niște date, o analiză. Măsurile pe care le ia decidentul trebuie luate pe date, pe cât mai multe date.

Întrebarea este în cât timp aceste măsuri pot duce la inversarea trendului. Asta e o întrebare pe care o pun specialiștilor: până când trebuie să menținem măsurile? Să avem măcar un orizont de timp. Noile restricții o să vină în câteva zile, așa cred”, a spus Alin Stoica la Digi24.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat marți că a convenit cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, să fie modificat ordinului comun privind regulile funcționării școlilor cu prezență fizică, astfel încât unitățile de învățământ să se închidă și să treacă la învățământ online doar atunci când localitățile respective sunt în carantină, nu atunci când indicele ratei de infectare atinge pragul de 6 la mia de locuitori.

Am stabilit cu Ministerul Sănătății să modificăm ordinul în asa fel încât elevii vor merge la școală până la instituirea carantinei. Va fi modificat ordinul cu sintagma „școlile trec online la instituirea carantinei”, a declarat Cîmpeanu după întâlnirea cu Voiculescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *