Skip to content
Politică

Noi schelete din dulapul lui Ghiță: caracatiță de firme, împlântată în milioane de euro

presalibera.net

Au ieșit la iveală noi schelete din dulapul fostului deputat PSD / PRU Sebastian Ghiță: citiți mai jos despre o caracatiță de firme, adânc împlântată în milioane de euro din bani publici.

Aceste firme sunt acuzate că au țepuit subcontractorii cu care au colaborat în vederea realizării unor softuri pentru Ministerul Afacerilor Externe și Inspecția Muncii. Miza se ridică la mai mult de 13 milioane de euro: șapte de la Externe și peste șase de la Inspecția Muncii, scrie marți România Liberă.

Contractul de la Externe, finanțat cu aproximativ 7 milioane de euro din fonduri europene, a fost pasat printr-un sistem de tip suveică între firmele controlate de către Sebastian Ghiță. Pentru că nu au fost în stare să realizeze softul, oamenii ex-parlamentarului au angajat o societate din București, care, la finalizarea contractului, nu și-a mai primit banii cuveniți. Cu alte cuvinte: softurile au fost produse, companiile lui Ghiță și-au luat banii de la stat, dar cei care au muncit se chinuie să își recupereze sumele în instanță.

La începutul anului 2015, MAE a anunțat că a semnat un contract de aproximativ șapte milioane de euro cu firmele Siveco (fondată de către Irina Socol) și Expert One Research pentru realizarea Sistemului Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni, în urma unei licitații publice. Banii au fost asigurați din fonduri europene.

Cealaltă firmă, Expert One Research, este fosta companie XOR IT Systems, parte din grupul de societăți controlate prin interpuși de Sebastian Ghiță. Conform documentelor de la Registrul Comerțului, Expert One Research este deținută în acte de Gabriel Găitănaru. Din 2007 până în 2010, Găitănaru a lucrat ca inginer IT la firma Teamnet, apoi a fost avansat pe funcția de manager de proiect. Ulterior, a fost transferat pe funcția de manager de proiect la XOR IT Systems, iar din 2013 ocupă postul de manager la Expert One Research.

Ulterior, contractul a fost pasat neoficial între firme controlate de Sebastian Ghiță. Astfel, Expert One Research a apelat la o altă firmă din grup, Team Business Services (TBS), pentru a realiza programul contractat de Ministerul de Externe. Dar nici TBS nu a realizat programul informatic, ci a semnat un contract de prestări servicii cu o firmă mică din București, SBM Development Services. Abia aceasta din urmă urma să realizeze Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni (SIMISC) pentru consulatele din subordinea Ministerului de Externe, în septembrie 2015. Conform contractului, SBM trebuia să-i învețe pe angajații consulatelor românești cum să folosească programul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *