Noi schimbări la e-Factura, e-TVA și e-Transport. Ce va fi nou pentru firme și persoane fizice – Explicațiile detaliate

Sursa foto: Dutu Veronica

Pe final de an, Ministerul Finanțelor a venit cu un proiect de ordonanță de urgență care aduce completări cadrului fiscal pe anul 2025. Prevederile noi pentru e-Factura, e-TVA, e-Transport și unele care vizează persoanele fizice, pe impozitarea transferurilor de terenuri și impozitarea pensiilor venite din străinătate, sunt explicate, pentru Profit.ro, de consultantul fiscal Veronica Duțu.

„Proiectul de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor arată că instituția caută să asigure un echilibru între implementarea unor măsuri noi și necesitatea de a oferi timp suficient companiilor și contribuabililor pentru a se adapta. Actul pare să aibă intenția de a crește veniturile la bugetul de stat, dar adoptă o abordare prudentă și graduală în implementarea măsurilor fiscale, în contextul discuțiilor privind posibile măriri de taxe începând de anul viitor”, a spus consultantul fiscal Veronica Duțu, pentru Profit.ro.

Consultantul a explicat, mai departe, modificările aduse.
.
e-Factura: prevederi legate de CNP

Modificările privind e-Factura s-au dus pe unele aspecte concrete. Facturile simplificate vor fi declarate în e-Factura. Bonurile fiscale care îndeplinesc condițiile de factură simplificată nu se mai transmit în e-Factura. Știm că de anul viitor și facturile privind relația B2C (business to consumer) vor fi declarate în sistem. Prin această OUG sunt clarificări privind și identificarea prin CNP.

În prezent, CNP-ul nu trebuie trecut în factură. S-a renunțat la utilizarea CNP-ului. Acest CNP este înlocuit de un cod de 13 cifre. De asemenea, din ianuarie 2025, se abrogă obligația de transmitere a facturilor emise pentru voucherele de vacanță de către unitățile afiliate.

Apoi, avem exceptarea de la obligația transmiterii facturilor pentru livrările intracomunitare, unde TVA nu este datorată. Acestea ar fi, din punct de vedere fiscal, cele mai importante modificări privind e-Factura.

Amânarea implementării e-TVA și a sancțiunilor pe e-Transport

Ministerul de Finanțe manifestă prudență prin amânarea implementării unor măsuri fiscale, cum ar fi obligația de conformare RO e-TVA până în iulie 2025 și aplicarea sancțiunilor pe e-transport până în martie 2025. Aceasta arată o dorință de a oferi mai mult timp companiilor pentru a se adapta noilor reglementări și pentru a nu pune o presiune prea mare asupra acestora într-un context economic delicat, mai ales în perioada de tranziție post-pandemică.

De la 1 ianuarie, toate companiile ar fi trebuit să implementeze acest e-TVA. De fapt, Ministerul Finanțelor completează TVA-ul pentru tine și, dacă sunt diferențe foarte mari, contabilii trebuie să vină cu explicații. Se prevede amânarea obligației privind notificarea de conformare RO e-TVA până la 1 iulie 2025.

În ceea ce privește regimul de TVA, se propune includerea obligației introducerii codului fiscal al beneficiarului în facturile simplificate, precum și extinderea obligației de autofactură în cazul mecanismului de taxare inversă, astfel încât, la ANAF, să apară corect atât TVA-ul dedus, cât și cel colectat”, spune consultantul. Pe e-transport, se amână aplicarea sancțiunilor până la 31 martie 2025 pentru companiile care au statutul de operator economic autorizat.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: