Noi scumpiri la unele produse și servicii se anunță în primul trimestru. Perspectivele de angajare rămân limitate

Sursa foto: Facebook

Prețurile la o gama largă de produse și servicii ar putea să crească și mai mult în primul trimestru al anului. Avertismentul vine din partea șefilor de companii. Creșterea repetată a salariului minim, dar și tarifele mai mari ale unor servicii publice sunt principalele motive, spun reprezentanții mediului de afaceri. În schimb, perspectivele de angajare rămân limitate.

Majoritatea managerilor din comerț, servicii, industrie și construcții chestionați de Institutul Național de Statistică estimează că prețurile vor crește și mai mult în primul trimestru. Cheltuielile mai mari de funcționare ale firmelor reprezintă principalul motiv, spun patronii.

Cristian Pârvan, președinte, Patronatul Investitorilor Autohtoni PIAROM: Una dintre explicații este menținerea la un nivel de neacceptat a prețului la energie. Cea mai mare creștere o are prețul la apă – canal, care în fiecare an crește cu câte 20%. După două măriri ale salariului minim în 2023, precum și o preconizată creștere a salariului minim de la 1 iulie, este posibil, acolo unde vânzările merg, să crească prețurile.

Din cauza costurilor mai mari, inclusiv cu forța de muncă, au crescut și pretențiile angajatorilor, spun specialiștii în resurse umane. Managerii din industrie și servicii se așteaptă să mențină același număr de salariați, iar cei din construcții nu exclud chiar reduceri de personal, mai arată datele INS.

Corina Neagu, specialist în Resurse Umane: Angajatorii or să fie foarte reticenți în ceea ce privește forța de muncă de care au nevoie și în mod evident o să se îngreuneze orice fel de proces de recrutare. Ba mai mult decât atât, o să se pună foarte multă presiune pe calitate, pe competențe.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: