Skip to content
Politică

Noi tensiuni în coaliția de guvernare. Rectificarea bugetară, mărul discordiei

pnl usr plus udmr Inquam Photos / George Călin

Noi tensiuni au apărut zilele acestea în coaliția de guvernare PNL-USRPLUS-UDMR. Potrivit surselor, rectificarea bugetară făcută de ministrul interimar al Finanțelor și premierul Florin Cîțu a creat nemulțumiri în interiorul Coaliției, astfel că partenerii de guvernare USR și UDMR vor mai mulți bani la ministerele pe care le au în subordine.

Concret: liderii USR și UDMR au cerut o nouă discuție cu premierul Florin Cîțu pentru a solicita noi sume la Transporturi și Dezvoltare. Barna intenționează să-i ceară premierului mai mulți bani pentru ministerul Transporturilor care a solicitat 3 miliarde de lei și a primit la rectificare, potrivit draftului publicat de Guvern, doar 322 milioane lei.

De cealaltă parte, liderii UDMR sunt nemulțumiți de faptul că Ministerul Dezvoltării conduse de Cseke Attila a primit un plus 1,8 miliarde de lei în condițiile în care ministerul a cerut circa 4 miliarde de lei pentru proiectele începute prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL – fazele 1 și 2).

Într-un mesaj publicat miercuri pe pagina personală de Facebook, premierul Florin Cîțu le cerea miniștrilor să dea dovadă de responsabilitate și le transmitea acestora că nu acceptă solicitări de 40 de miliarde de lei la rectificarea bugetară, când „au rămas 20 de miliarde de lei necheltuiți”.

„Cer responsabilitate și performanță de la miniștri. Nu accept solicitări pentru alocare suplimentară, la rectificarea bugetară, a 40 de miliarde lei, din moment ce execuția, după 6 luni, arată că au rămas 20 de miliarde de lei necheltuiți. Românii trebuie să știe că, în mandatul meu, nu ne batem joc de banii lor”, scria pe Facebook Florin Cîțu.

Ce ministere primesc bani și de unde tăie premierul

Potrivit draftului de rectificare, aceasta este una pozitivă, cu un plus de 8,99 miliarde lei pe cheltuieli. Ministerul Sănătăţii va primi în plus peste 3,5 miliarde de lei, Ministerul Finanţelor peste 3 miliarde de lei, iar Ministerul Dezvoltării peste 1,8 miliarde de lei.

Cele mai mari tăieri de fonduri se vor înrgistra la Ministerul Muncii, de unde Ministerul de Finanţe, condus intermar de premierul Florin Cîţu, îşi propune să taie peste 2,7 miliarde de lei. De asemenea, se vor tăia fonduri de la Curtea de Conturi şi de la Senat.

Sume suplimentare se alocă la ministerul Energiei, care primeşte 650 milioane de lei, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care primeşte 760 milioane de lei, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, care primeşte 533 de milioane lei şi Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, cu 322 milioane de lei. Săptămâna trecută, ministrul Cătălin Drulă anunța că are nevoie de 2,9 miliarde de lei, în timp ce ministerul Agriculturii cerea 2 miliarde, din care va primi doar 150 milioane de lei.

Cele mai mari sume le-a cerut ministerul Dezvoltării, 4,5 miliarde de lei, din care va primi, potrivit draftului ministerului Finanțelor, 1,8 miliarde de lei.

Și ministerul Economiei a cerut 1,5 miliarde de lei, însă va primi doar 40 de milioane.

Administraţia Prezidenţială va primi peste 12 milioane de lei la rectificarea bugetară, în timp ce SRI primește 116 milioane de lei, SIE – 17 milioane și STS – 11 milioane. Peste 100 de milioane de lei va primi și Autoritatea Electorală Permanentă.

De asemenea, la rectificare va primi 2 milioane de lei și Academia Oamenilor de Știință din România, după o decizie a CCR care a obligat guvernul să finanțeze această instituție.

Ministerul Apărării, Ministerul de Externe şi Ministerul Cercetarii Inovarii si Digitalizarii nu primesc bani suplimentar la rectificarea bugetară.

Draftul rectificării bugetare poate fi consultat AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *