Skip to content
Politică

Noi vești de pe frontul legilor justiției. Ultimele isprăvi ale Comisiei Iordache

cotidianul.ro

Au apărut noi vești de pe frontul legilor justiției. Citiți în rândurile de mai jos despre ultimele isprăvi ale Comisiei Florin Iordache.

Comisia pentru legile justiţiei (condusă de către deputatul PSD Florin Iordache) a adoptat marţi raport de admitere pentru propunerile de modificare a Legii 317/2004 privind CSM, urmând ca acestea să intre miercuri, spre dezbatere şi vot final, în plenul Camerei Deputaţilor. La fel s-a întâmplat cu modificările la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, relatează Mediafax.

Raportul a fost adoptat cu 13 voturi „pentru”, voturi ale PSD, ALDE şi UDMR. Deputaţii PNL prezenţi nu şi-au exprimat votul, iar reprezentanţii USR au părăsit sala înainte de vot.

Potrivit Raportului adoptat, Inspecţia Judiciară va rămâne structură cu personalitate juridică în cadrul CSM, după ce PSD a anunţat că renunţă la înfiinţarea Consiliul Naţional de Integritate a magistraţilor.

Preşedintele Comisiei speciale, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat, iniţail, că PSD are în vedere să depună o lege care să stabilească un cadru foarte clar pentru Inspecţia Judiciară, acuzând faptul că această instituţie nu este funcţională în cadrul CSM.

Tot Iordache declara că Inspecţia Judiciară ar urma să devină o instituţie autonomă aflată sub controlul unui Consiliu de Integritate format din membri CSM, ÎCCJ, Parchetul General, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor.

Comisia specială pentru legile Justiţiei a revenit, totodată, marţi, asupra unui amendament adoptat iniţial care prevedea că efectuarea „în continuare” a urmăririi penale a magistraţilor se poate dispune numai după încuviințarea Secţiei pentru judecători sau procurori din CSM şi l-a respins.

Comisia Iordache a mai adoptat marţi un amendament care prevede că doar Inspecţia judiciară exercită acţiunea disciplinară în cazul magistraţilor, şi nu şi ministrul Justiţiei sau preşedintele ÎCCJ, cum prevede legea în prezent.

Alt amendament adoptat prevede că cererile privind apărarea indepedenţei justiţiei în ansamblul său se soluţionează de către plenul CSM. Altul spune că preşedintele Secţiei pentru Judecători este de drept preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, ceea ce implică faptul că preşedintele CSM nu va mai putea fi un procuror.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *