Skip to content
București

Noii baroni ai termoficării din București şi conexiunile care duc la Moscova și Chișinău

facebook/termoenergetica

În timp ce bucureștenii acuză frigul din apartamente, refacerea sistemului de termoficare ascute lupta pentru milioanele din contractele publice. Războiul de la graniță a schimbat regulile atât la București, cât și la Chișinău, de unde provin noii regi ai termoficării.

Cele două capitale înfrățite au stat decenii la rând pe un sistem sovietic de termoficare astfel că pentru modernizarea lui companiile rusești au furnizat în continuare echipamente și piese de schimb, scrie newsweek.ro.

În prima linie au apărut afaceriști moldoveni, ca intermediari și colaboratori pentru furnizorii ruși.

Conflictul și frăția
Sunt o persoană coerentă în acțiuni și afirmații”, ne spune Valentin Bălan, șeful companiei Horus Energy, divizia bucureșteană a grupului energetic pe care-l patronează la Chișinău.

Acțiunile și afirmațiile sale au vizat anul trecut alte două companii de peste Prut care ar fi făcut presiuni asupra lui ca să fie cooptate într-un contract public pentru modernizarea sistemului de termoficare din capitala Republicii Moldova.

Conflictul de atunci a ajuns pe masa procurorilor pentru acuzații de șantaj și a inclus nume grele din politica moldovenească.

Declarațiile făcute anul trecut sunt valabile și acum”, rămâne ferm pe poziții Valentin Bălan, el însuși acuzat că este un colaborator al unui important oligarh rus, ale cărui companii sunt sub sancțiuni internaționale.

Plângerile penale ale lui Bălan au vizat alți doi afaceriști din Chișinău.

Primul este Alexandru Baltag, apropiat al oligarhului Vladimir Plahotniuc și al fostului premier moldovean Chiril Gaburici.

Al doilea este Victor Slivinschi, 38 de ani, șeful și unicul asociat al Turboenergy Power, companie care în ultimii ani a câștigat mai multe contracte importante la București cu companiile publice care ne aduc căldura în case: Electrocentrale București (Elcen), controlată de Ministerul Energiei, și, respectiv, Termoenergetica București, compania municipalității București.

Ambele companii de stat, Elcen și Termoenergetica, au mari probleme financiare fiind dependente de subvențiile guvernamentale acordate pentru ca prețul căldurii să rămână suportabil pentru populație.

Ambele companii cochetează direct sau indirect cu insolvența. Electrocentrale se află în insolvență, fiind administrată de Sierra Quadrant, în timp ce Termoenergetica este condusă de un fost director și asociat al unei alte case de insolvență, Casa de Insolvență Transilvania.

Tema fuziunii celor două companii prin preluarea Elcen de către Termoenergetica a revenit în actualitate. Este un subiect extrem de profitabil și pentru companiile de insolvență care gravitează în jurul celor două companii care s-ar alege cu un procent de circa 3% din valoarea totală a unei eventuale fuziuni estimată la circa 800 milioane-1 miliard de lei. Elcen produce energie electrică și căldură pentru București, în timp ce Termoenergetica distribuie căldura produsă de prima bucureștenilor.

Conflictul de la Chișinău.
Conflictul dintre cele două companii a pornit, în vara anului trecut, de la un contract de 13 milioane de Euro finanțat de Banca Mondială pentru reabilitarea sistemului de termoficare din Chișinău.

Contractul a fost atribuit initial uneia din cele două firme, contestat, anulat, reluat parțial și atribuit aceleiași firme.

Au curs acuzații fie de șantaj, fie de trucare de licitații în favoarea unei companii aflate în consorțiu cu o companie rusească.

La vremea respectivă, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu afirma despre acest contract că are de ales între a lăsa oamenii să tremure de frig și o companie rusă sub sancțiuni. Ea zicea ca de fapt contractul a fost cu o companie moldovenească și nu cu rusii, care au dat doar echipamente.

În replică, Victor Slivinschi, susține că a depus și el plângeri penale împotriva competitorului său din Chișinău: „Au considerat șantaj că noi am fi făcut plângerile penale la procuratura din Chișinău, nu există nici un proces penal deschis la Chișinău asupra mea sau asupra companiei (Turboenergy Power -TEP) sau orice altă companie pe care o reprezint, noi avem o plângere penală și una civilă.”

Slivinschi susține și că Horus Energy, companie specializată în construcții civile, nu e o ”concurență sănătoasă”, având acționariat netrasparent, cu ultima verigă în paradisul fiscal Seychelles: ”Bănuiesc că acolo sunt bani ascunși ai mai multor oligarhi locali și în mod special Plahotniuc. (…) Pentru că nu am fost de acord de a contribui financiar la politica lor am fost marginalizați, introduși pe o așa zisă listă neagră.(…) Acel Chiril Gaburici (fostul premier) a fost omul lui Plahotniuc.

Dar cum au ajuns să se acuze reciproc?
În iunie 2021 a fost lansată o licitație la Chișinău finanțată de Banca Mondială cu 13 milioane de euro, (…), pe care am contestat-o etc. A fost depusă o singură ofertă de Horus cu firma rusească Silavoie Mașânîi din Sankt Petersburg. Am avut bănuieli rezonabile că această licitație e trucată, iar după ce am contestat-o au început să ne atace în presa de la Chișinău. E un fost angajat al lui Plahotniuc care scrie aceste atacuri la adresa mea, eu n-am legături nici cu Plahotniuc, nici cu Dodon sau cu Gaburici”, explică Slivinschi.

Contractele de la București
Toată infrastructura energetică din București este sovietică, rusească, aici am avea un mic avantaj în raport cu ceilalți chiar dacă suntem în piață doar de vreo cinci ani”, admite Victor Slivinschi, 38 de ani, într-o discuție cu jurnaliștii Newsweek România.

Susține însă că după invazia rusă în Ucraina de la începutul acestui an lucrurile s-au schimbat radical: „Am avut câteva livrări de echipamente din piața rusă, dar asta s-a întâmplat până la război și asta au făcut și alții, nu doar noi”.

Din 2015, de când a deschis o sucursală în România, încasările Turboenergy Power au crescut substanțial, de peste 65 de ori: 65,1 milioane de lei în 2021 față de 1 milion de lei în 2016.

Ceea ce i-a permis să achiziționeze, între timp, alte două companii locale implicate în contracte energetice: Celin SRL și Energofor SRL, ambele apărând ca antreprenori sau subcontractori în alte contracte energetice din România.

Și prima companie înființată de Slivinschi la București, SV Metex Europe, a avut numeroase contracte în sistemul energetic românesc.

De cealaltă parte, Horus Energy nu este prezentă pe piața de profil din România ci doar pe cea din Republica Moldova unde a câștigat modernizarea multor proiecte energetice.

Întregul articol poate fi citit aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *