Skip to content
Politică

Noii miniștri Marcel Boloş și Sebastian Burduja au depus jurământul la Cotroceni. Decretele de numire, publicate în Monitorul Oficial

colaj ps news

UPDATE 18.00

Decretele privind numirea lui Marcel Boloş – ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi a lui Sebastian Burduja – ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării au fost publicate, marţi, în Monitorul Oficial. Cei doi au depus jurământul la Palatul Cotroceni, în fața președintelui Klaus Iohannis.

_____________________________________________________________________________

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele de numire în funcţie a miniştrilor Marcel Boloş, la Investiţii şi Fonduri Europene şi Sebastian Burduja, la Cercetare şi Digitalizare. Ceremonia de depunere a jurământului de către cei doi doi miniştri va avea loc la ora 18.00, la Palatul Cotroceni.

Cine este Sebastian Burduja

Sebastian Burduja (36 de ani) este în prezent președinte al organizației PNL din Sectorul 1 și deputat de București. În 2016 a fondat partidul Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) și a candidat ca independent pentru Camera Deputaților, ratând însă intrarea în Parlament. În 2019 PACT a fost asimilat de PNL iar Burduja a devenit președintele PNL sector 1. A candidat pentru un mandat de deputat în 2020 pe lista PNL.

La capitolul studii, Burduja a absolvit în 2011 Universitățile Stanford și Harvard, fiind susținut la Harvard de trei burse din partea universității, inclusiv David M. Rubenstein Fellowship.

După absolvire, a lucrat la firmă de consultanță Dalberg Global Development Advisors și apoi timp de peste trei ani de zile la Banca Mondială în Washington, D.C., fiind recrutat de echipa Social Development – Europe Central Asia (ECA) la sediul central, în urma unui proces competitiv.

Cine este Marcel Boloș

Boloş nu va fi pentru prima dată în fruntea Ministerului Fondurilor Europene. În perioada noiembrie 2019 – decembrie 2020 el a mai ocupat această poziție, în timpul guvernului condus de Ludovic Orban. De asemenea, Marcel Boloş a fost consilier onorific al prim-ministrului Nicolae Ciucă în domeniul finanţelor, bugetului şi al fondurilor europene şi directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest, funcţie pe care o ocupa din 2017.

Înainte de a ocupa funcţia de director general al ADR Nord-Vest, Boloş a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, în perioada 2013 – 2015, şi în cel al Dezvoltării Regionale şi Turismului, între 2012 şi 2013. În plus, el a ocupat diferite funcţii în cadrul Primăriei Oradea între anii 1993 şi 2012. Marcel Boloş este şi profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii din Oradea, începând din octombrie 2015. În perioada 1999-2015, el a mai predat la aceeaşi facultate ca: asistent universitar; lector universitar doctor şi conferenţiar universitar doctor la catedra de Finanţe-Contabilitate.

Marcel Boloș are un doctorat în contabilitate, obţinut de la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara şi este licenţiat în inginerie electromecanică şi finanţe-asigurări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *