Skip to content
Politică

Noile atacuri ale unui oficial rus nu rămân fără răspuns. Amănuntul nemenţionat de Rusia

Noile atacuri ale unui oficial rus împotriva României nu rămân fără răspuns. Ce amănunt nu a menţionat Rusia.

Într-un comunicat trimis, sâmbătă, PSnews.ro, Radu Carp (secretar general executiv al PNL) anunţă că partidul din care face parte „a luat act cu surprindere de declaraţiile doamnei Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse din data de 4 februarie 2016”.

" "
" "

„Doamna Zaharova a făcut o paralelă total neadecvată între deschiderea, la data de 27 ianuarie 2016, a expoziţiei “Cu faţa, în spatele sârmei ghimpate. Deportarea etnicilor germani în URSS – o istorie documentară”, organizată de CNSAS, Fundaţia Konrad Adenauer şi Forumul Democrat al Germanilor din România – Regiunea Extracarpatică şi Ziua Internaţională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului, celebrată la aceeaşi dată.

Cele două evenimente, comemorarea Holocaustului, respectiv deportarea etnicilor germani din România, marchează aspecte diferite ale suferinţelor îndurate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Este singura paralelă care se poate face, ţinând cont de diferenţa de intensitate a suferinţelor îndurate, incomensurabilă şi irepetabilă prin unicitatea ei în cazul Holocaustului, condamnabilă în cazul oricăror deportări de populaţii.

Pe data de 27 ianuarie, Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj public în care a subliniat faptul că această zi reprezintă un prilej de amintire şi de recunoştiinţă faţă de vctimele Holocaustului, “o perioadă tragică din istoria omenirii, în care semeni de-ai noştri au căzut victimele campaniilor de teroare, exterminare şi distrugere în masă pe motive rasiale, etnice sau naţionale, scene de crimă greu de imaginat în lumea contemporană”. Doamna Zaharova a ignorat cu bună ştiinţă acest mesaj public, precum şi manifestările organizate pe data de 27 ianuarie 2016 de autorităţile guvernamentale şi non-guvernamentale din România pentru a marca Ziua Internaţională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului.

România îşi va asuma obligaţiile care îi revin din exercitarea în acest an a preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) şi va lua măsuri pentru consolidarea educaţiei în domeniul Holocaustului în rândul tinerilor.

Doamna Zaharova a omis deasemenea să precizeze că aceeaşi expoziţie condamnată de domnia sa a mai fost prezentată publicului din România cu alte ocazii, în alţi ani, fără a genera reacţii negative din partea partenerilor externi sau a publicului. Deasemenea, deportarea etnicilor germani din 1945 este comemorată în fiecare an în România, ca dealtfel în toate statele în care au avut loc evenimente similare – cele din estul Europei căzute sub ocupaţie sovietică. Faptul că Federaţia Rusă doreşte sau nu să-şi asume trecutul sovietic în care au avut loc nerespectări masive ale drepturilor omului nu este opţiunea României. Interesează însă respectarea adevărului istoric: deportarea etnicilor germani din România s-a făcut în timpul unui regim de ocupaţie militară, cel al URSS, nefiind generată de autorităţile româneşti din acea perioadă. Doamna Zaharova insinuează responsabilitatea acestor autorităţi în deportarea etnicilor germani. Vizionarea expoziţiei respective i-ar arăta cât de neconformă adevărului este această afirmaţie.

PNL consideră că aceste declaraţii nu privesc neapărat România, ci relaţia actuală a Federaţiei Ruse cu Germania. Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse doreşte probabil, prin vocea doamnei Zaharova, să creeze o neînţelegere între doi parteneri tradiţionali, România şi Germania, uniţi în comemorarea suferinţelor îndurate de generaţia care a trăit în Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ambele ţări şi-au asumat responsabilitatea pentru crimele comise în contextul Holocaustului. La fel, Federaţia Rusă ar trebui să-şi asume trecutul URSS şi să ceară oficial scuze supravieţuitorilor deportărilor operate de acest stat din teritoriile ocupate.

PNL este alături de victimele regimurilor totalitare, având prin natura sa această vocaţie, strâns legată de afirmarea valorilor, în special cea a democraţiei şi cea a demnităţii umane”, se mai arată în comunicat.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *