Skip to content
Economie

Noile dobânzi la credite. Cum vor evolua ratele la bănci

Inquam Photos / Octav Ganea

Românii vor avea rate mai mici la credite, în următoarele luni. Banca Naţională a României a publicat marţi noua valoare a indicelui pe baza cărora se calculează dobânzile la credite.

Noua valoare a IRCC (Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor, pentru creditele acordate după data de 2 mai 2019) este de la 2,41%, calculată în baza dobânzilor reale din T1 2020. Valoarea precedentă a IRCC era de 2,44%.

Aşadar, românii vor plăti astfel rate mai mici la credite pentru următoarele trei luni.

Cu toate acestea, IRCC rămâne peste nivelul anunţat pentru ROBOR, pe baza căruia sunt calculate dobânzile la creditele în vigoare înainte de 2 mai 2019, care marţi era cotat la 2,20%.

Scăderea IRCC vine după ce BNR a redus şi dobânda de politică monetară la 1,75%.

Scăderea este în linie cu planul anunţat de BNR săptămâna trecută. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că riscurile principale la adresa economiei şi a finanţelor ţării pe care le întrevede Banca Centrală ţin  de evoluţiile în planul sănătăţii publice, iar pentru aceasta va canaliza măsurile necesare în direcţia furnizării de lichiditate necesară concomitent cu menţinerea stabilităţii financiare, precum şi cu continuarea unei tendinţe sustenabile de scădere treptată a ratelor de dobândă, potrivit Adevarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *