Skip to content
Video

Noile manuale. Șefa Editurii Didactice: Profesorii vor fi aleși pe principiul Eurovision EXCLUSIV

Maria Mihaela Nistor, directorul Editurii Didactice și Pedagogice a fost joi invitata Marinelei Angheluș la Interviurile video PSnews.

Cu această ocazie, Maria Nistor a vorbit despre cele mai recente evenimente de pe scena politică românească, dar și despre cele mai stringente aspecte referitoare la cea mai discutată schimbare în domeniul educației, introducerea manualului unic pentru elevi.

”În data de 12 decembrie a apărut un ordin al ministrului Educației, conform căruia se vor realiza pentru anul școlar următor, manuale la clasa I, clasa a II a (durata lor de viață era de 4 ani și urma să expire în toamnă), precum și cele la loturile neofertate, pentru clasa a III a, a IV a, a V a, și pe lână asta, avem manuale noi la clasa a VI a. Dacă anul trecut am vorbit de 25 de tipuri de manuale care au fost scoase la licitație de către Ministerul Educației Naționale prin Centrul de Evaluare și Examinare, în acest an discutăm de un număr de 251 de manuale, de 10 ori mai mult. Reforma constă că, pentru prima dată după mulți ani, nu mai sunt discriminate minoritățile, anumite culte.”, a declarat Maria Nistor.

Directorul Editurii Didactice și Pedagogice și-a continuat expunerea , susținând că, din punctul său de vedere, formule precum ”rețineți” sau ”memorați” nu prea ”ar mai avea ce să caute într-un manual”.

”Aici depindem foarte mult și de autori. Iar ce înseamnă autori astăzi: orice profesor, orice cercetător care dorește individual sau în echipă, să lucreze la elaborarea unui manual  pe partea de conținut, conform programei în vigoare și ținând cont și de faptul că suntem în 2017 și încercăm să lucrăm într-o manieră interactivă, într-o manieră non-formală. Un task precum ”rețineți” sau ”memorați” nu prea ar mai avea ce să caute într-un manual, din punctul meu de vedere”, a continuat aceasta.

Confruntată cu declarația actualului ministru al Educației, Liviu Pop, potrivit căruia ar exista ”o mafie a manualelor alternative”, Maria Nistor a susținut că:

”Ar trebui, totuși, să stabilim că nu există neapărat o mafie, din punctul meu de vedere. O grupare mafiotă este o grupare foarte bine organizată ori în piața manualelor nu prea am constatat…am constatat tentative de organizare. Acel manual unic, care va fi tipărit, va fi ales de către toți profesorii din țară, prin proceduri transparente. Profesorii vor fi aleși pe principiul Eurovision: orice manuscris care întrunește niște criterii pentru a trece pragul de 85%, și aici discutăm strict de criterii de calitate…Acum 2,3,4 ani, prețul era 50% din evaluarea calitativă a unui manual…”.

Nu în ultimul rând, întrebată dacă, odată cu manualul unic, le va fi persmisă cadrelor didactice, folosirea materialelor auxiliare, directorul Editurii Didactice și Pedagogice  a prcizat că ”un profesor de calitate nu va folosi niciodată o singură resursă de învățare”.

”Avem acel manual de bază și bineînțeles că și eu și toți ceilalți care am predat, știm că manualul este o oglindire a programei, o lectură personalizată a programei, însă, un profesor de calitate, care muncește pentru a transmite și celorlalți cunoștințele lui, pentru a-și activa elevii, nu va folosi niciodată o singură resursă de învățare. Sunt permise auxiliarele cu avizul MEN, a adăugat aceasta.

Puteți urmări secvența de la început și până la minutul 16:25

 

1 comentariu la “Noile manuale. Șefa Editurii Didactice: Profesorii vor fi aleși pe principiul Eurovision EXCLUSIV

  1. Este incredibil!. Această doamnă care spune că este absolventă a unei facultăţi filologice nu ştie să vorbească româneşte corect! Face greşeli pentru care sunt sancţionaţi elevi de clasa a V-a – a VI-a şi, emfatic, vrea să ne arate că ştie şi engleză. Cred că ar fi un bun câştigat pentru orice editură din România ca doamna să meargă să predea în străinătate unde a fost solicitată, probabil ca profesor invitat, nu ca un titular de curs.
    În mod evident, această editură nu este pregătită de ce ar urma să facă. Doamna nu ştie cum se face o carte, iar rezultatele de la ultima licitaţie, desfăşurată sub conducerea sa, au fost îngrozitoare. România nu poate merge în direcţia corectă cu asemenea persoane care nu au noţiunea reală a valorii.
    Este un semnal de alarmă grav pentru viitorul conducător al guvernului şi, să sperăm, pentru viitorul ministru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *