Noile tehnici genomice (NGT): Parlamentul European deschide calea pentru NGT-uri, numite, uneori, noile OMG-uri

NGT
Foto Euractiv

Noi tehnici genomice (NGT): Deputații europeni doresc o procedură simplificată pentru plantele rezultate din noile tehnici genomice de categoria 1, în timp ce altele ar rămâne supuse unor reguli mai stricte. Pentru ambele categorii, ei cer interzicerea brevetelor.

Deputații europeni și-au adoptat poziția (307 voturi pentru, 263 împotrivă și 41 abțineri) în vederea negocierilor cu statele membre cu privire la propunerea Comisiei Europene referitoare la noile tehnici genomice (NTG), miercuri, 7 februarie 2024.

Textul aprobă stabilirea a două categorii diferite, cu două seturi de reguli, pentru centralele NTG.

  • Nicio etichetare impusă pentru categoria 1 NTG
  • Pentru categoria 1 NTG, europarlamentarii doresc să modifice regulile privind dimensiunea și numărul de modificări necesare pentru ca plantele NTG să fie considerate echivalente cu cele convenționale.

Nu s-ar impune nicio etichetare pentru plantele NTG de categoria 1. Cu toate acestea, în interesul transparenței, aceștia au convenit ca pachetele de semințe NTG ar trebui să fie etichetate în mod corespunzător și să fie creată o listă publică care să enumere toate plantele NTG.

Deputații europeni doresc ca CE să prezinte un raport privind evoluția percepției noilor tehnici de către consumatori și producători la șapte ani de la intrarea în vigoare a regulamentului.

NTG-urile de categoria 2 rămân supuse legislației privind OMG-urile

Pentru NGT 2, deputații europeni mențin majoritatea cerințelor mai stricte ale legislației (privind OMG-urile), în special procedura de autorizare și etichetarea obligatorie a produselor.

„Pentru a încuraja diseminarea acestora, deputații au fost de acord să accelereze procedura de evaluare a riscurilor, dar au subliniat necesitatea respectării „principiului precauției”, a detaliat Parlamentul European într-un comunicat de presă din 7 februarie.

Brevete interzise

Europarlamentarii cer interzicerea totală a brevetelor depuse pentru toate plantele NTG, materialul vegetal și chiar informațiile genetice,

„Pentru a evita incertitudinea juridică, costurile crescute și noi dependențe pentru fermieri”, justifică Parlamentul European.

Ei au convenit că toate plantele NTG ar trebui să rămână interzise în agricultura ecologică,„deoarece compatibilitatea lor cu principiile producției ecologice trebuie încă examinată”, a spus Parlamentul European.

Nota: Termenul NGT descrie o serie de metode științifice utilizate pentru a modifica genetic anumite trăsături în plante, cum ar fi toleranța la secetă și rezistența la dăunători. Spre deosebire de OMG-urile tradiționale, care de obicei transferă gene între specii, NGT-urile produc schimbări în cadrul aceleiași specii.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: