Skip to content
Politică

Nominalizarea lui Ioan Mircea Pașcu pentru un post de comisar e blocată

Inquam Photos / George Călin

Pentru că nu s-a constituit Conferință președinților de comisii parlamentare, Parlamentul European nu îl va mai audia pe Ioan Mircea Pascu, propus de Viorica Dancila pentru a ocupă un fotoliu de comisar, spre nemulțumirea lui Juncker. Asta înseamnă că Mircea Pascu nu va fi numit, cel puțîn pentru moment, comisar european, chiar și fără portofoliu, potrivit ziare.com.

Teoretic, audierea lui Mircea Pascu ar fi trebuit să aibă loc joi, în ultima zi a sesiunii plenare de la Strasbourg. Surse europene au confirmat amânarea, iar una dintre ipotezele vehiculate este că audirerea nici nu va fi reprogramată, ceea ce înseamnă că fostul europarlamentar român nu va ajunge în Comisia Europeană, unde Juncker a fost nevoit să îi accepte nominalizarea, dar nu i-a alocat, cu o tușa ironică, nici un portofoliu.

Astfel, președintele CE l-a intervievat deja pe Ioan-Mircea Pascu, joi, 11 iulie, și a stabilit că acesta va putea fi comisar european pentru trei luni de zile, dar a refuzat să-i ofere și portofoliul solicitat, având în vedere timpul atât de scurt.

" "

În aceeași situație se află și Kadri Simson, din Estonia, care îl va înlocui pe vicepreședintele Comisiei Andrus Ansip, la solicitarea țării sale.

Juncker nu a fost de acord cu aceste două schimbări pe ultima sută de metri a mandatului Comisiei, solicitate de România și Estonia, în urmă alegerii în Parlamentul European a titularilor.

Președintele CE a afirmat public, într-un interviu din presă germană, că acei comisari care au fost aleși în 26 mai europarlamentari nu trebuie să fie înlocuiți în cele câteva luni care mai rămân din mandat, pentru că asta ar angaja anumite costuri.

Mai exact, înlocuirile vor costă câte un milion de euro pentru fiecare comisar, din banii contribuabililor.

Consiliul UE a decis până la urmă să-i înlocuiască pe cei doi comisari, pentru a le face pe plac Guvernelor României și Estoniei, însă președintele Comisiei a stabilit că acești comisari cu mandat de 3 luni nu vor primi niciun portofoliu real, ci se pot alătură echipelor deja formate.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *