Skip to content
Politică

Non-combatul PNL Ialomița: liberalii aruncă în lupta cu PSD candidați slabi, acuzați de ilegalități sau traseiști

Inquam Photos / Octav Ganea

Nu este deloc o întâmplare că PSD domină județul Ialomița, pentru că echipa PNL se ambiționează să mizeze mereu pe cei mai slabi candidați sau pe personaje implicate în numeroase scandaluri. După alegerile locale, Ludovic Orban l-a demis pe deputatul Tinel Gheorghe de la conducerea PNL Ialomița, însă a păstrat în partid oamenii care au demonstrat deja că nu pot câștiga mandate și care au numeroase scandaluri în bagajul lor politic.

Cel mai controversat candidat al PNL în Ialomița este Robert Chioveanu, pe primul loc pe lista pentru Senat și singura poziție eligibilă. Chioveanu a fost instalat de Ludovic Orban la conducerea Autorității Naționale Sanitar Veterinare și de Siguranța Alimentelor (ANSVSA), o instituție importantă mai ales în vremea pandemiei coronavirus. Jurnaliștii de la Deutche Welle îl acuză că ar fi dispus falsuri în acte contabile și și-ar fi terorizat subordonații, doar din motive politice. De asemenea, de când conduce ANSVSA a reușit doar dezastrul de a scăpa de sub control pesta porcină care s-a extins în 40 de județe ale țării. Inclusiv jurnaliștii de la România Liberă îl acuză pe Chioveanu de ilegalități la ANSVSA și prezintă detalii despre modul defectuos în care conduce instituția. ANSVSA a ajuns un câmp de luptă între Chioveanu și directorul economic al instituției, cei doi acuzându-se reciproc de ilegalități.

Robert Chioveanu, sursa foto: ansvsa.ro

Dacă acuzațiile jurnaliștilor se vor dovedi adevărate, atunci PNL se poate trezi într-un mare scandal de corupție imediat după alegerile parlamentare. Robert Chioveanu este o mare vulnerabilitate atât pentru viitorul guvern, cât și pentru viitoarea majoritate parlamentară.

Luminița Barcari a deținut funcția de secretar de stat la Ministerul Educației, până în urmă cu câteva zile, și a renunțat la rolul din minister pentru a deschide lista PNL la Camera Deputaților, în Ialomița. Este cunoscută în toată țara pentru gafele sale, niște declarații aberante, și pentru faptul că și-a luat concediu chiar când începea noul an școlar în plină pandemie. Luminița Barcari a renunțat la munca de la minister pentru a se implica în campania electorală pentru alegerile locale, când a candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean. Dar indiferent cât s-a implicat, a pierdut în fața PSD și a atras un numeros val de critici din partea cetățenilor.

Sursa foto: edupedu.ro

Subiectele au fost normale. Un copil care învață la școală, fără meditații, ar fi putut să ia 5-6”, a spus Barcari în urmă cu câteva luni, când a fost Evaluarea Națională. La vremea respectivă, elevii au cerut demiterea ei de la Ministerul Educației, dar Ludovic Orban a menținut-o în funcție și rezultatul s-a văzut la alegerile locale.

Luminița Barcari a mai candidat și în trecut la funcția de deputat și nu a fost capabilă să convingă electoratul din Ialomița să-i acorde votul. În 2020 și-a asigurat prima poziție pe lista PNL, ceea ce îi oferă șanse mari să intre în Parlament.

Deputatul Mihăiță Găină, traseist PSD, va fi pe locul 2 pe lista PNL pentru Camera Deputaților, în județul Ialomița. Acesta a schimbat repede tabăra încă de anul trecut, de la moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă. Interesant este că Mihăiță Găină a fost adus în partid de Tinel Gheorghe și după doar un an de zile, traseistul PNL e candidatul partidului condus de Orban, iar deputatul PNL nu e nici măcar pe listă la alegerile parlamentare din 2020. Mihăiță Găină este unul dintre apropiații lui Silvian Ciupercă, fost președinte al Consiliului Județean Ialomița și implicat în mai multe dosare penale pentru corupție. Legăturile lui Găină cu oamenii din PSD sunt mult mai solide, fiind totodată și finul lui Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii.

Mihăiță Găină, sursa foto: realitateadeialomita.net

PNL speră că poate obține două mandate de deputat în Ialomița, dar în cazul în care va obține doar unul nu ar fi exclus ca Luminița Barcari să renunțe la prima poziție și să-i ofere funcția lui Mihăiță Găină. Cu siguranță traseistul PSD n-a făcut acest transfer doar de dragul de a candida, ci pentru că i s-au oferit garanții că va fi din nou în Parlament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *