Skip to content
Politică

Nori negri la orizont. Ne întoarcem pe vremea lui Boc? Gelu Diaconu șterge pe jos cu PSD-iștii EXCLUSIV

adevarulfinanciar.ro

Nori negri la orizont. Ne întoarcem pe vremea lui Boc?

Gelu Diaconu – fost președinte al ANAF între 2013 și 2016 – a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a șters pe jos cu actualii guvernanți PSD-iști, făcând previziuni negre în materie de buget.

CITIȚI ȘI: PSD-iștii, de două ori mai slabi decât tehnocrații în materie de buget. Chiar MFP o spune

Amintim că însuși Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a publicat luni seară cifre deloc îmbucurătoare: execuția bugetului general consolidat pe primele opt luni din 2017 s-a încheiat cu un deficit de 6,5 miliarde de lei (0,78% din PIB), față de 3,1 miliarde de lei (0,41% din produsul intern brut), cât înregistrase guvernul Dacian Cioloș în ianuarie-august 2016.

În aceste condiții, Gelu Diaconu a apreciat că ținta de deficit de 3% din PIB devine tot mai utopică, realizarea ei urmând a fi posibilă doar prin tăieri masive din investiții, până la niveluri-record din istoria recentă. Mai mult: va fi necesară majorarea TVA-ului „cu minimum două procente”, a atras atenția economistul.

„S-au confirmat toate previziunile noastre pesimiste. Execuția bugetară va arăta că realizarea țintei de 3% de deficit bugetar devine o chestiune foarte grea, foarte serioasă. Dacă anul acesta ținta de deficit – cu foarte mari sacrificii – va fi realizată (în sensul că ne vom încadra în cei 3%), după părerea mea, pentru construcția bugetului pe anul viitor devine absolut indispensabilă creșterea cu minimum două procente a TVA-ului. Nu vor avea o altă soluție! Asta este previziunea pe care o fac și care mi-aș dori să nu se realizeze, dar până acum realitatea mi-a confirmat previziunile. Dinamica execuției bugetare arată foarte clar că ținta de deficit va fi realizată cu mari sacrificii – prin frânarea tuturor cheltuielilor cu investițiile, la cel mai jos nivel din istoria recentă a României”, a avertizat fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Același Gelu Diaconu a ținut să remarce un element de noutate față de execuția bugetară din ianuarie-iulie și a tras un semnal de alarmă: în ultimă instanță, toate aceste manevre PSD-iste cu bugetul vor avea ca rezultat diminuarea nivelului de trai.

„Dar uitați-vă că, față de execuția (bugetară – n.r.) la 7 luni, a intervenit un element de noutate: și la cheltuielile cu bunuri și servicii avem o sumă mai mică decât anul trecut la 8 luni. Deci guvernanții strâng șurubul cheltuielilor pe seama nivelului de trai resimțit de fiecare. Când statul nu cheltuie cu investițiile, cu bunurile și serviciile (care înseamnă spitale, școli, grădinițe și așa mai departe), toată această strângere a șurubului afectează viața de zi cu zi a fiecărui cetățean”, a punctat Diaconu.

Confruntat cu discursul comunicatorilor PSD-iști, care aduc în discuție cazurile a diverse țări europene, ce până nu demult consemnau deficite sensibil mai mari de 3%, ex-președintele ANAF a subliniat că aceste depășiri se duseseră către investiții, nu spre salarii și pensii, ca la noi.

„Comunicatorii PSD-iști, dacă s-ar mulțumi cu a comunica și a nu face propagandă, ar fi foarte OK. Ce uită ei să ne spună este că acele deficite mai mari de 3% înregistrate în istoria țărilor Europei civilizate erau deficite pe seama cheltuielilor cu investițiile în marea infrastructură a statului. Noi nu depășim o cifră de 2-3% deficit pe seama cheltuielilor cu investițiile, ci pe seama cheltuielilor cu salariile și pensiile din sistemul public, adică – mai pe înțelesul fiecăruia – ne-am dat salarii nouă, celor din administrație, celor din Parlament, celor din structurile publice, neglijând nevoile reale ale societății, care înseamnă: infrastructură, spitale, educație ș.a.m.d. E dramatic ce se întâmplă și mai ales ceea ce se va întâmpla!” a exclamat Gelu Diaconu.

Ultima parte a discuției a fost cea mai sensibilă: fostul președinte al ANAF a dat de înțeles că România va ajunge în situația în care a fost pe vremea cabinetului Emil Boc: împrumuturi considerabile de la finanțatori externi, pentru finanțarea deficitului bugetar. La rândul lor, aceștia vor profita de ocazie ca să crească dobânzile, a subliniat finanțistul.

Nota redacției: ironia face că guvernările PSD încă de pe vremea lui Victor Ponta s-au lăudat cu reducerea considerabilă a unor astfel de credite.

Cu siguranță vor ajunge la mâna finanțatorilor externi, care urmăresc cu foarte mare atenție ceea ce se întâmplă și care vor pune o presiune pe creșterea dobânzilor la împrumuturile statului român. Nu va rămâne fără efect această evoluție a execuției bugetare! E un semnal dat pe piață că România are nevoie de bani și, când România are nevoie de bani, dobânzile creditorilor vor crește.

(Actualii guvernanți – n.r.) vor ajunge la mâna lor (a creditorilor străini – n.r.), pentru iresponsabilitatea cu care au crescut cheltuielile publice. Anvelopa salarială din administrație s-a dus undeva la 8,5-9%, în condițiile în care ponderea încasărilor în PIB a înregistrat o scădere galopantă: de la circa 32% (cât era în 2015) la 25-26% astăzi. Scăderea este dramatică – de fapt, ăsta este cel mai îngrijorător semnal pe care îl avem de la bugetul public: scăderea ponderii încasărilor în PIB, concomitent cu creșterea cheltuielilor structurale publice”, a încheiat Gelu Diaconu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *