Skip to content
Politică

Nori negri la orizontul economiei. Semnal greu de alarmă din mediul bancar

rri.ro

Se întrevăd nori negri la orizontul economiei. Citiți mai jos despre un semnal greu de alarmă lansat din mediul bancar, ce vizează inflația și cursul valutar.

Mai precis, ​economiștii UniCredit anticipează o rată a inflației peste estimările Băncii Naționale a României (datele pe iunie vor fi comunicate de Statistică miercuri), calculele lor indicând pentru finele acestui an o creștere a prețurilor de 4,1% (în decembrie 2018) față de nivelul de 3,6% prognozat de BNR). Prețurile alimentelor și combustibililor ar putea să rămână cele mai importante surse de presiune inflaționistă în UE în lunile următoare datorită unei recolte mai slabe șipetrolului mai scump decât anul trecut, arată un raport publicat luni de bancherii UniCredit și citat de Hotnews.

„Ne așteptăm la alte două creșteri ale dobânzii cheie până la sfârșitul anului. Prima majorare ar putea veni în luna august, când BNR ar putea revizui prognoza privind inflația pentru perioada 2018-2020, urmată de o creștere de 25bp (25 de puncte de bază, adică 0,25 de puncte procentuale – n.r.) în ultimul trimestru al acestui an. Ne așteptăm ca inflația anuală să accelereze în continuare, ajungând la 5,6% în iunie 2018 (de la 5,4% în luna mai). Deși prețurile la alimente ar putea să scadă ușor (lucru obișnuit în timpul lunilor de vară) scăderea acestora ar putea fi mai mică decât în anul trecut, datorită recoltei mai slabe și a unei cereri mai puternice venite din partea consumatorilor”, se arată în raport.

Economiștii citați se așteaptă ca, pe final de an, cursul euro/leu să ajungă la 4.70, economia să încetinească în 2018 la un ritm de 4.4%, iar dobânda cheie a BNR să urce la 3%, ceea ce ar duce ROBOR la 3 luni la peste 3 %.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *