Skip to content
Politică

Nori negri pe cerul PSD-ALDE: o temă nevralgică riscă să zdruncine coaliția

Inquam Photos

PSnews.ro vă prezintă culisele unor nemulțumiri ce riscă să destabilizeze coaliția de guvernare PSD-ALDE.

Surse politice au dezvăluit pentru PSnews.ro că voci grele din interiorul formațiunii politice condusă de Călin Popescu Tăriceanu îl acuză pe Liviu Dragnea, la diverse întâlniri private, că se folosește de sprijinul ALDE pentru a-și face jocurile, ca mai apoi să se autopropulseze candidatul coaliției la alegerile prezidențiale.

ALDE EXCLUDE varianta ”Liviu Dragnea-prezidențiabilul coaliției”

Liderii ALDE exclud, însă, varianta ”Liviu Dragnea-candidatul coaliției la prezidențiale”, aceștia susținând că o eventuală candidatură a lui Liviu Dragnea ar fi un dezastru nu numai pentru PSD, ci și pentru ALDE.

Așadar, vestea că Liviu Dragnea vrea cu tot dinadinsul să fie candidatul partidului la alegerile prezidenţiale a inflamat spiritele și i-a făcut pe unii lideri ALDE să izbucnească. Cea mai surprinzătoare ieșire a fost cea a vicepresedintelui și purtătorului de cuvânt ALDE, Varujan Vosganian, sâmbătă, când a părăsit Conferința Extraordinară de alegeri a Organizației Județene Iași a PSD, unde fusese invitat, nemulțumit că liderii social-democrați au vorbit doar despre guvernarea PSD.

Sunt, încă, la vârsta noutăților, chiar dacă am trei decenii de experiență politică. Astăzi, răspunzând cu politețe unei invitații, am participat pentru prima oară în viața mea la o întrunire PSD, cea a organizației Iași. I-am ascultat pe distinșii oratori vorbind despre guvernarea (doar a) PSD, despre faptul că toți românii de bună credință sunt la PSD etc.etc., drept care, după vreun ceas, am socotit că e mai bine să plec, ca să nu-i tulbur”, scrie Vosganian pe Facebook.

Cum l-a dus Dragnea cu zăhărelul pe Tăriceanu: cazul Tudorel Toader

PSnews.ro v-a prezentat în urmă cu câteva zile ultimele negocieri purtate între liderul PSD, Liviu Dragnea, și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Astfel, potrivit unor surse politice, decizia PSD de a-i retrage sprijinul lui Tudorel Toader a stârnit mari nemulțumiri în formațiunea politică la conducerea căreia se află Călin Popescu Tăriceanu. Voci grele din ALDE s-au declarat nemulțumite de atacul PSD la Tudorel Toader, care, potrivit acestora, este unul dintre cei mai buni miniștri ai Justiției pe care i-a avut România. Nici propunerea unui înlocuitor în persoana lui Eugen Nicolicea nu i-a liniștit pe cei din ALDE.

În acest context, Tăriceanu a dat buzna în biroul lui Dragnea pentru a cere explicații pentru „decapitarea” lui Tudorel Toader. Astfel, într-o discuție aprinsă cu Liviu Dragnea, Tăriceanu i-a reproșat șefului PSD că decizia de a-l scoate din joc pe Tudorel Toader va schimba fața rezultatelor la alegerile prezidențiale din 26 mai. În replică, pentru a calma pentru moment apele tulburi, Liviu Dragnea i-a dat asigurări lui Tăriceanu că PSD își dorește să aibă un candidat comun la alegerile prezidențiale din acest an. Mai mult, potrivit surselor noastre, Dragnea l-a asigurat pe Tăriceanu că PSD-iștii se gândesc ca șeful ALDE să fie candidatul comun al coaliției. De altfel, Dragnea ar fi adus în discuție și poziția bună pe care Tăriceanu o are în sondajele interne.

Cum îi va întoarce spatele lui Tăriceanu

Planul lui Liviu Dragnea, însă, este altul: vrea să își rezolve problemele penale și să intre chiar el în lupta pentru Cotroceni. Astfel, Liviu Dragnea se așteaptă la un scor al ALDE cu mult sub 10% la alegerile europarlamentare din 26 mai, rezultat ce va fi folosit ca pretext pentru ca formațiunea politică a lui Tăriceanu să nu dea candidatul coaliției la alegerile prezidențiale.

Curtea Constituţională (CCR) urmează să dezbată pe 7 mai sesizarea PNL privind dreptul vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, de a sesiza CCR în locul lui Liviu Dragnea pe tema completelor pentru corupţie de la Curtea Supremă. Demersul liberalilor ar putea influenţa decisiv procesul lui Liviu Dragnea.

În luna martie, Liviu Dragnea i-a delegat atribuţiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor lui Florin Iordache. Din postura de preşedinte temporar al Camerei, Florin Iordache a sesizat CCR pe o speţă care-l vizează direct pe şeful său de partid. Iordache a reclamat un posibil conflict de natură constituţională între Parlament şi Curtea Supremă, pe motiv că Înalta Curte a refuzat să formeze completuri specializate pentru corupţie, aşa cum cere Lege 78/2000, care în ultimii 19 ani a fost modificată de mai multe ori.

Dacă CCR ar admite sesizarea lui Iordache, Liviu Dragnea ar scăpa de condamnarea de trei ani şi jumătate cu executare primită în primă instanţă în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, tocmai pentru că nu a fost judecat de un complet specializat pe corupţie. CCR a amânat pronunţarea pe această speţă până pe data de 20 mai, exact ziua în care Liviu Dragnea are termen chiar în dosarul angajărilor fictive. Şi nu doar că are termen, dar şi-ar putea afla sentinţa definitivă.

Între timp, CCR va judeca o altă sesizare care ar putea lăsa fără obiect speţa din 20 mai.

Imediat după ce Florin Iordache s-a adresat CCR pe tema completurilor specializate pentru corupţie, liberalii au sesizat şi ei Curtea. PNL a reclamat faptul că CCR poate fi sesizată doar de titularul funcţiei de preşedinte al Camerei Deputaţilor (Liviu Dragnea), nu de locţiitorul său (Florin Iordache). De altfel, chiar CCR a stabilit într-o decizie de anul trecut că atribuţiile constituţionale (deci şi dreptul de a sesiza CCR) nu pot fi delegate (o explicaţie mai amplă pe această tema aici) De ce nu a sesizat direct Livu Dragnea Curtea? Pentru a nu fi acuzat public că foloseşte Parlamentul în scopuri strict personale.

CCR va dezbate sesizarea PNL pe data de 7 mai. Dacă magistraţii vor decide că Florin Iordache nu avea deptul să sesizeze Curtea, speţa amânată pentru data de 20 mai rămâne fără obiect. Aşadar, decizia din 7 mai devine crucială pentru Liviu Dragnea, căci, în cazul în care CCR admite sesizarea liberalilor, sentinţa cu executare primită de liderul PSD în primă instanţă rămâne în picioare. În paralel, pe 20 mai, judecătorii Curţii Supreme ar putea da sentinţa finală în dosarul angajărilor fictive, deci Dragnea ar putea ajunge la închisoare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *